Laddar

Bröt sig in hos företag – för att stjäla koppar

Försökte begå omfattande kopparstöld.

delningar

I mitten av januari inträffade en omfattande stöld från två företag i Hässleholm. Åklagaren uppger att tre stycken gärningsmän, däribland en 22-åring, tagit sig in på lagret.

Inne på lagret påstås gärningsmännen ha stulit koppar till ett värde av cirka 445 000 kronor. Utöver det ska de ha även förstört material värt drygt 380 000 kronor. Då 22-åringen var den enda gärningsmannen som åkte fast har han nu åtalats i Hässleholms tingsrätt.

22-åringen själv har nekat till brott. Han har berättat att han enbart höll vakt och inte visste vad som pågick. När han gick in för att leta efter de två andra blev han påkommen. En jagande polispatrull kunde därefter gripa mannen.

Hässleholms tingsrätt menar att det är ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen befunnit sig i lokalen med avsikt att stjäla. Däremot dömer de honom inte för grov stöld. Utan istället för försök till stöld. Anledningen är att tingsrätten anser att utredningen väcker så många obesvarade frågor att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen stulit all koppar.

Den sammanlagda vikten av den stulna kopparn uppgår till 5,5 ton. Utredningen har dock inte visat på att något lastfordon förekommit vid lagret och en polispatrull anlände dessutom kort efter att inbrottslarmet inkommit. Tingsrätten menar att det är anmärkningsvärt om gärningsmännen hunnit forsla bort en sådan stor mängd koppar på så kort tid och anser därför att 22-åringen enbart brutit sig in med avsikten att genomföra stölden.

Förutom stöldförsöket döms mannen även för grov olovlig körning. Trots att han saknar behörighet körde han nämligen personbil på Verkstadsgatan i Hässleholm, en vecka innan inbrottet.

Då 22-åringen frigavs så sent som i december och begått brotten under sin prövotid anser Hässleholms tingsrätt att påföljden ska bestämmas till fängelse. Längden av fängelsestraffet har bestämts till tre månader.

Relaterade artiklar