Bortglömda gamla sädesslag kan bli framtidens mat

Foto: Klimkin/Pixabay och Kerstin Weman Thornell

Nyligen startade forskare vid Högskolan Kristianstad och SLU ett forskningsprojekt som ska ta reda på om vi har något att lära av historien.

delningar

Kan bortglömda gamla sädesslag bli framtidens mat? Och kan dessa kulturspannmål hjälpa både den ekologiska produktionen och konsumtionen av vete och råg? Det undersöker nu forskare vid Högskolan Kristianstad och Sveriges lantbruksuniversitet i ett gemensamt forskningsprojekt. De ska ta reda på om det finns något att lära av historien. Under måndagen hålls det första öppna seminariet om just detta.

– Syftet med projektet är att undersöka potentialen hos kulturspannmål i ekologisk produktion. Främst näring, smak och bakegenskaper, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap och som är Högskolan Kristianstads forskare i projektet, i ett pressmeddelande.

De ska alltså undersöka näringsinnehåll, göra smakanalyser, ta fram nya produkter. I de ”nya” och förädlade sorterna har man fokuserat mer på avkastning och bakegenskaper samt hur enkelt det är att skörda och mala, men då inte prioriterat näringsinnehåll som i många fall blivit lägre i de förädlade sorterna. Man har heller inte haft fokus på smak, förklarar Karin Wendin.

– Man har sett att många av de gamla sorterna har ett högre näringsvärde, men sämre bakegenskaper. De ger dessutom en lägre skörd och kan vara svårare att skörda och att mala ner till mjöl, säger Karin Wendin i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar