Bolaget planerar nattlig flygspaning under vintern

Med detta planet ska det spanas efter läckor i fjärrvärmenätet. Foto: Michael Lyckholm.

Bli inte förskräckt om du ser ett flygplan flyga fram och tillbaka över tätorterna. Det är bara C4 Energi som letar läckor.

delningar

Under vintern kommer C4 Energi att spana efter fjärrvärmeläckor med hjälp av flygplan. Det kommer att ske på låg höjd över Kristianstad, Vä, Åhus och Fjälkinge. Piloten Michael Lyckholm anlitas för uppdraget som med hjälp av en värmekamera genomför en gigantisk kartläggning.

– De kan kolla hela ledningsnätet i princip på en natt för att hitta läckor. Det är väldigt effektivt. Vi har flugit två eller tre gånger tidigare och varje gång har vi hittat mindre läckor som vi kunnat laga i tid innan de blivit för stora, säger Ola Sandberg på C4 Energi.

Flygningen över C4 Energis fjärrvärmenät sker på 900 meters höjd. Det brukar ta fyra timmar och resulterar i cirka 4300 bilder. Vid två-tiden på morgonen stiger flygplanet mot skyn för att fotografera. Flygningarna sker alltså nattetid.

– Vi vill inte ha solpåverkan på marken, för då kan man bli lurad att det är varmare på vissa ställen. Samtidigt är det mindre trafik på natten. De flyger med nedsläckta lampor av säkerhetssynpunkt. Tidigare har piloten fått grön laser riktad mot sig och vill därför vara mindre synlig, säger Ola Sandberg.

Vet du vilka datum flygningarna kommer att ske?

– Nej, det är väderberoende. Det ska vara kallt och ska helst inte ha regnat och vara blött på marken. Helst ska det inte heller ha varit sol på dagen, som värmt upp marken. Det krävs en kall natt med barmark.

När väl de tusentals bilderna är tagna kommer de att analyseras. De matchas med kartor över fjärrmevärmeledningar. Där syns det varma området som kan undersökas i fält.

– Vi kan på detta sätt förebygga akuta problem som kan innebära att våra kunder drabbas av leveransavbrott, säger Ola Sandberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar