Laddar

Bolaget: ”En stor satsning vi gör”

En stor mängd nyetableringar kommer följa Coop:s. ”Det är en stor satsning vi gör i Kristianstad”, säger Staffan Unge på Svenska Handelsfastigheter.

delningar

I veckan kom nyheten om att Coop etablerar sig på Härlövs handelsområde. Det är dock bara den första av flera nyheter på Härlöv. För ett år sedan aviserade fastighetsbolaget Svenska Handelsfastigheter att de har stora planer för området.

– Det var viktigt att sätta Coop först, säger Staffan Unge, affärsutvecklingsansvarig på Svenska Handelsfastigheter.

När kontraktet med livsmedelskedjan nu är i hamn väntas nyheterna kunna rullas ut i allt raskare takt. Förutom att flera nya aktörer väntas etablera sig på Härlöv kommer många av de redan befintliga kedjorna att ta plats i nya lokaler.

– Många av våra hyresgäster går väldigt bra. Handelsplatsen presterar bra och gästerna presterar bra. Men vissa behöver mer ytor. Det möjliggör vi genom att vi bygger nytt. Då flyttar det in någon annan i de mindre ytorna, förklarar Staffan Unge.

Prognosen från Svenska Handelsfastigheter är att fyra-fem nya aktörer kommer att etablera sig på Härlöv. Utöver det kan det också bli tal om att kedjor, som likt Coop redan finns i Kristianstad, gör ytterligare etableringar på området.

– Det är sällanköpshandel i alla fall. Men om jag säger inom vad blir det lite för lätt att lista ut. Det är både lite större hyresgäster som tar mycket yta och mindre, vanliga hyresgäster, på mer normala kvadratmeter. Det är olika typer av hyresgäster. Sen får vi se vad det mynnar ut i. Nu när vi har satt Coop blir det ännu lättare att ha diskussionerna. Men vi har mer diskussioner än på kvadratmeter att bygga på, och det är trevligt förstås.

Medan detaljplanen för byggnationen av Coop ännu inte är färdig, utan har en tidsplan om att vara klar i slutet av året, står Svenska Handelsfastigheter redo att börja bygga för andra aktörer än livsmedel redan nu.

De nya lokalerna kommer täcka upp 25 000-30 000 kvadratmeter, där det förutom sällanköpshandel även rör sig om restauranger.

– Snabbmat kommer också komma in. Det kommer bli två-tre olika koncept där, säger Staffan Unge, varpå han fortsätter:

– Sen har vi planer på att göra en lekpark, där vi har kontakt med ett bolag som sitter i Stockholm. De har byggt mycket runt Mälardalen, med en design som grundar sig i historiken på platsen som den byggs på.

Tidsplanen för Coop är att de ska flytta in i april 2020. Andra aktörer kan komma att etablera sig på handelsplatsen redan 2019 – beroende på om de vill dra igång sina verksamheter innan där finns en livsmedelsbutik eller inte.

– Det är en stor satsning vi gör i Kristianstad, absolut.