Bokfestival storsatsar på läsupplevelsen: "Potential att nå ännu fler"

Ulrika Thorsson festivalsamordnare. Foto: Privat/Mostphotos.

"En text kan tolkas på ofantligt många sätt"

delningar

Den 5-7 september arrangeras Kristianstads Bokfestival på Kulturkvarteret. Med årets tema "Genom dina ögon" vill man lyfta fram konsten att se med vårt inre. För fjärde gången i ordningen är Ulrika Thorsson festivalsamordnare. Hon menar att det finns flera sätt att som läsare ta sig an en bok.

– Man kan se boken med huvudpersonens ögon eller genom författarens ögon. Man kan också tänka sig att man genom läsningen möter nya världar och det på så sätt ger tillgång till ens individuella värld, säger Ulrika Thorsson.

Har du själv läst någon bok som fått dig att rucka på din världsbild?

– Jag har precis läst Överstinnan av Rosa Liksom där en äldre kvinnan ser tillbaka på sitt liv: barndomen, äktenskap och som gammal. Men det är samtidigt en berättelse om Finland. Boken kanske inte ruckade min världsbild, men man fick förståelse för hur människor agerar i vissa lägen; att det inte alltid är så lätt gå ur ett äktenskap när det finns en omgivning att ta hänsyn till.

Förhoppningarna inför höstens festival är bland annat att kunna nå ut till människor som vanligtvis inte brukar besöka bokfestivalen.

– Många besökare kommer år efter år, men det finns en potential att många fler ska kunna hitta oss. Det kan kan vi göra genom att synas och finnas med ställen vi inte varit så aktiva på tidigare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.