Laddar

Boende på HVB-hem tog strupgrepp på personal

När den boende blev ombedd att sänka musiken hoppade han på en anställd.

delningar

Det var i oktober 2017 som en boende på ett HVB-hem i Kristianstads kommun gick till attack mot en man i personalen. Pojken på boendet ansåg sig ha blivit illa behandlad av personal några dagar tidigare och spelade därför hög musik i de gemensamma utrymmena. När en man i personalen sa till pojken att sänka musiken gick den tilltalade till attack mot mannen.

Såväl målsägande som annan personal på plats har berättat att pojken ställde sig upp på soffan och hoppade på mannen. Målsägande har berättat hur pojken därefter tog ett strupgrepp på honom, vilket varade i några sekunder innan han tog sig loss. Vittnena uppfattade det emellertid som att mannen snarare blev knuffad i bröstet eller fick händer i ansiktet.

”Vad som är utrett att NN i vart fall tryckt med sina händer så hårt på övre delen av NN:s bröstkorg att denne upplevt det som ett strupgrepp”, skriver Kristianstads tingsrätt i domen.

När mannen därefter bad pojken att åter sänka volymen gick han istället till en ny attack. Han tog då tag om mannens hals och höjde en läskburk mot honom, som för att kasta den mot mannen.

Den anställde hävdar även att pojken uttryckt dödshot mot honom. Det är dock inget som några vittnen hört och tingsrätten menar därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att pojken faktiskt uttalat hoten.

Kristianstads tingsrätt anser att våldet som den boende utsatt den anställde för ska bedömas som misshandel. Tingsrätten har även dömt pojken för olaga hot, då det är ställt utom rimligt tvivel att den höjda läskburken innebar ett hot.

Då pojken är minderårig krävs det särskilda skäl för att döma honom till fängelse. Tingsrätten menar dock att det inte föreligger sådana skäl. Påföljden har därför bestämts till ungdomsvård istället.

Relaterade artiklar