Blodglass och frysta vattenmeloner ger svalka i värmen

I Skånes Djurpark har djurvårdarna fått ta till innovativa metoder.

delningar

– Vi gör allt vad vi kan för att göra de varma dagarna så bra som möjligt för djuren och ge dem den svalka som vi alla längtar efter. Älgarna blir duschade, björnarna serveras frusen vattenmelon, järvarna får blodglass och till uttrarna läggs stora isblock att kyla sig med i vattnet, säger Anna Blinkowski, zoologisk chef på Skånes Djurpark.

Nu när det är som varmast är djuren som mest aktiva på morgonen och kväll. Under dagen tar de det lugnare, djurvårdarna är så klart extra uppmärksamma på allas tillstånd. Stort fokus ligger också på att se till att maten inte blir dålig. Men trots den ovanliga värmen har djuren det bra.

– En av de nordligaste djurarterna vi har här i Skånes Djurpark är myskoxarna. Vi kan se att de har klarat värmeböljan bra. Deras aktivitet blir lägre under dagarna, de håller sig mycket i skuggan och i sina hus och så har de haft möjlighet att få svalkande duschar, säger Skånes Djurparks zoologiska chef, Anna Blinkowski.

Men trots att djuren av förklarliga skäl hamnar i stort fokus på en djurpark så har människan inte på något sätt glömts bort i sommarvärmen.

– Det man inte får glömma bort är att se till att även vi som går på två ben, gäster och personal, får tillräckligt med vatten. Därför har vi i år byggt vattenstationer vid alla kiosker och restauranger i parken, där man fritt kan fylla på sin vattenflaska. Personalen har även - på de varmaste dagarna - kört runt med kall dricka till sina kollegor och till gästerna, vilket har varit mycket uppskattat. Och så har många gäster klarat värmen genom att svalka sig vid vattenleken eller i vattenrutschkanan, säger parkchef Glenn André Viste Bøe.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar