Laddar

Biorecension: Rough Night med Scarlett Johansson i huvudrollen

Filmen Rough Night har nu premiär på bioduken. Våra recensenter Filmtopp.se blev dock inte charmade utan delar ut bottenbetyg.

delningar

Jess och hennes vänner reser till Miami för att ha en galen möhippa. Efter en kväll fylld med alkohol och droger ringer en manlig strippa på dörren, till deras lånade hus vid stranden. Det som skulle bli en perfekt helg för tjejerna, förstörs helt när strippan råkar ut för en hemsk olycka.

Rough Night är tänkt att fungera som en Baksmällan med kvinnor istället för män. Ett intressant koncept, men filmen saknar den komiska puls Baksmällan vann över oss med. Det är visserligen smart att ändra på stereotyperna och visst spårar möhippan ur fullständigt, med vinprovning och kokainintag. Men de förhöjda stunderna känns krystade och gör inte filmen underhållande. Jag saknar en autentisk nerv.

Scarlett Johansson är en mångsidig skådespelerska. Från att främst ha spelat ”den superheta tjejen”, har hon på senare år visat sig vara mer än så. I bland annat Avengers-filmerna ser vi henne som en häftig actionhjälte. I rollen som Jess i Rough Night spelar det däremot inte så stor roll ifall hon är bra eller inte. Hon hade till och med kunnat göra en Oscarsvinnande insats utan att filmen för den delen hade blivit bra.

Manuset (skrivet av regissör Lucia Aniello och Paul W. Downs som spelar fästmannen Peter) är helt enkelt fantasilöst och det finns inte en sekund då jag sugs in i storyn. Karaktärerna pratar med varandra, men replikerna skriver publiken på näsan. När karaktären Alice (spelad av Jillian Bell) bokstavligen förklarar skämt, känns det som att manusförfattarna underskattar oss. Eller riktar skaparna sig till en alldeles för lättköpt målgrupp. Inget av alternativen känns särkilt härligt.

Kemin mellan de fem huvudrollsinnehavarna fungerar någorlunda väl och jag kan tänka mig att de hade superkul när de spelade in filmen, men ingen av dem sticker ut. Kate McKinnon i rollen som Pippa rör sig med en australisk brytning som varken övertygar eller resulterar i några skratt. Zoë Kravitz och Ilana Glazer tillför alldeles för lite eftersom deras karaktärer är så pass banala och Jillian Bell är för det mesta bara irriterande.

Det är extra surt att när en kvinnlig regissör väl får göra en dyr studiofilm, med fem välkända och för det mesta duktiga kvinnliga skådespelerskor i huvudrollerna, får fram det här resultatet. Visst, jag skrattade till en eller två gånger, men för det mesta är Rough Night hundra plågsamma minuter.

Bäst: Conga av Gloria Estefan är en guilty pleasure-låt, som återfinns i soundtracket.

Sämst: Det vedervärdiga manuset.

Betyg: 1/5

 

TEXT: Filip Kruse

Film: Rough Night (2017) Regi: Lucia Aniello Manus: Lucia Aniello, Paul W. Downs Med: Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Zoë Kravitz, Jillian Bell, Ilana Glazer m.fl. Genre: Komedi Speltid: 1tim 41min

Relaterade artiklar