Billy, 12, har nosat rätt på 119 miljoner

Tolvårige Billy är narkotikasmugglarnas skräck. Billy, som är tullens hund i Skåne och Blekinge, har lokaliserat knark för över 119 miljoner kronor. I lördags utsågs han till årets narkotikasökhund i Sverige.

delningar

Billy, som är en engelsk springer spaniel, är egentligen rätt liten av sig om man jämför med tullens övriga tjänstehundar, men som i så många andra fall visar han att storleken inte spelar någon roll.

Under de senaste åren har Billy nosat fram knark till en beräknad samhällsnytta av över 119 miljoner kronor vid 65 olika narkotikabeslag, skriver Kvällsposten.

Det största beslaget var ett parti på nästan 20 kilo heroin som någon hade gömt i en personbil och som Billy nosade fram efter exemplarisk sökarbete.

– Billy är en väldigt allround hund som tycker det är lika roligt om vi söker i en bil eller bland passagerare på ett tåg, säger hundföraren Anders Mårtensson.

Det fruktsamma samarbetet påbörjades redan 2006 när Billy var två år gammal. På fritiden bor han hos Anders och lever ett stillsamt hundliv.

– Billy börjar bli till åren och vi har bestämt oss för att gå i pension samtidigt, det blir några månader in på nästa år.

På frågan om varför Billy är så bra på att hitta narkotika nämner Anders energin och arbetsglädjen som främsta egenskaper.

Han har också en bra mentalitet och kan koppla av när han är hemma, vilket förvånar en del av kollegorna som sett Billy i tjänst, säger han.

Billy och Anders Mårtensson tog under lördagen emot priset som årets narkotikahund på Stockholm Hundmässa i Älvsjö. Anders tilldelades ett resestipendium på 20 000 kronor. Billy förärades med ett smaskigt ben, ny hundsäng och fritt foder i ett halvår.

Juryns motivering

”Narkotikasökhunden Billy med sin mycket rutinerade förare Anders Mårtensson är ett enastående effektivt bevis på vad ett hundekipage, år efter år, kan uträtta i Tullverkets arbete med att bekämpa den förödande narkotikasmugglingen. Med en sällan skådad iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar den tolvårige Billy dagligen sig an den svåra uppgiften att avslöja ett av vår tids värsta gissel – narkotikasmugglingen. För denna narkotikasökhundarnas gigant finns inga hinder som är för tuffa, oavsett arbetsmiljö eller svårighetsgrad. Under den senaste tolvmånadersperioden har Billy avslöjat narkotikapreparat av olika slag till en sammanlagd samhällsnytta på över 119 miljoner kronor.”

Juryn: Margareta Wesslau, rådspresident i Svenska Inner Wheel, Ulf Uddman, vd för Svenska Kennelklubben, och Therese Mattsson, generaltulldirektör på Tullverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.