Laddar

BILDEXTRA: Stor demonstration i centrala Kristianstad

På fredagen hölls en stor demonstration i Kristianstad. Ett 50-tal personer samlades utanför Länsstyrelsen.

delningar

På fredagen samlades ett 50-tal personer på Stora Torg i Kristianstad för att manifestera mot länsstyrelsen behandling av bönder och andra djurägare. Det de vänder sig mot är hur rättssäkerheten ser ut när inspektörerna tar beslut i djurskyddsfrågor.

– En del inspektörer har inte skött sig, det är därför vi demonstrerar för djurägarnas rättigheter. En inspektion börjar ibland med en anonym anmälan. Då är det rätt att de åker ut och undersöker ifall det är några brister. Men ifall de upptäcker några sådana så ska de hjälpa istället för stjälpa.

– För många lantbrukare är djuren deras bästa vänner, då är det viktigt att få både djuren och djurägarna att må bra. Jag tycker att man måste bli mer mänskliga mot varandra, säger Erling Hansen, en av de engagerade på plats.

Demonstrationståget gick från torget genom centrum till Länsstyrelsens lokaler på Östra Boulevarden. Där ställde deltagarna upp med sina plakat. Det stod bland annat: ”Vi kräver mänskliga rättigheter” och ”Fängelse för tjänstemän som inte följer regelverket”.

– Djurinspektörerna borde ta del av riktiga fakta och bevis. Det finns ett exempel där en man blev förbjuden att ha fjällkor för att de var för magra. Efter att de blev undersökta av en veterinär visade det sig att de hade tillräckligt med fett. Trots det gjordes en anmälan om vanvård, säger Kristin Börstad.

Hur borde djurskyddsinspektörerna agera istället? – De bör informera djurägarna om vilka brister de har och hur de kan rättas till.  Om det finns en osäkerhet måste man ha rätt att ta in en veterinär som gör en objektiv bedömning, säger Kristin Börstad.

Länsstyrelsen Skåne håller inte med i kritiken som riktar mot dem. De tycker tvärtemot att de har ett rättssäkert system i dagsläget.

– Jag känner inte igen den bilden som beskrivs. Från våra perspektiv så ser det annorlunda ut. Och resultatet som vi ser när vi har våra ärenden i domstol, med en väldigt låg ändringsprocent, tyder ju på att processen faktiskt fungerar och är rättssäker, säger Marcus Björklund, enhetschef för djurskyddsenheten, till P4 Kristianstad.

Demonstranterna hoppas nu att frågan om rättssäkerheten kan lyftas inom länsstyrelsen. Se alla bilderna från manifestationen här nedanför.

Relaterade artiklar