BILDEXTRA: Skåne Pig Save höll vigil – motmanifestation med grillad korv

På söndagen höll Skåne Pig Save en vigil utanför Scan. Motdemonstrationer höll ett eget arrangemang där de grillade korv.

delningar

I helgen höll Skåne Pig Save en vigil i Kristianstad. Organisationen bildades år 2016 och har sedan dess gjort ett stort antal besök utanför Scans slakteri. På söndagen befann sig närmare ett 30-tal personer där, tillresta från olika delar av landet. Syftet var att manifestera för djurens rättigheter.

– Vi höll upp skyltar för att uppmärksamma djurens situation. Vi dokumenterade även grisarnas i deras miljö inne i bilarna. Det kommer att använda till att informera fler om hur förhållandena ser ut för djur i Sverige. Vi vittnar om grisarna situation och vill att folk ska sluta äta kött, säger Liza Blomfagra, organisatör i den ideella djurrättsgruppen Skåne Pig Save.

Under sommaren har gruppen hållit vigil i Kristianstad cirka en gång per vecka. Fler aktiviteter är dessutom planerade. Redan i morgon kommer en de att hålla en mindre manifestation i samband med Lantbruksdjurens dag, en temadag skapad av Farm Animal Rights Movement.

Vad är det som får er att vara så engagerade i de här frågorna?

– När man som oss möter grisarna och ser hur de har det så blir man berörd. Syftet är att dokumentera och att väcka empati. Vi vill att fler ska få medkänsla för de här individerna, säger Liza Blomfagra.

Vad får ni för respons?

– Folk har kommit förbi med sina familjer och sagt att de vill vara med. En del tutar och vinkar på oss, medan andra visar andra saker med händerna. Tanken är att vi ska vara som en motor i de här frågorna.

Samma dag hölls det en typ av motmanifestation med namnet Grillning utanför Scan. Så här skrev arrangörerna i sin inbjudan: "Eftersom man blir hungrig av att demonstrera, så tänkte vi bjuda på lite grillat utanför Scan. Helt gratis men tänk på att det ska räcka till alla". Även där samlades ett flertal personer.

– Kan de stå att protestera så kan vi protestera mot dem. Jag tycker att det är fel att de ska påverka andra att inte äta kött, sade en av dem till SVT Skåne.

24kristianstad.se har försökt att nå arrangörerna bakom grillningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar