Laddar

BILDEXTRA: Nu drar mönstringen igång i Kristianstad

Regeringen har beslutat att kalla tusentals ungdomar till att mönstra inför värnplikten. Nu testas de i Kristianstad.

delningar

I mars månad tog regeringen beslutet att återaktivera lagen om mönstring och grundutbildning med värnplikt. Det innebär att 6 000 ungdomar kommer att kallas till att genomföra tester, för att se ifall de har vad som krävs för att få en befattning inom försvaret.

Kristianstad är en av de orterna dit tonåringar från stora delar landet kommer för att genomgå både fysiska, psykologiska och medicinska prov. De flesta som kallas är personer som vill jobba inom det militära.

– Under våren skickade vi ut brev till dem för att få ett beredskapsunderlag. Där har de fått svara på frågor om sin hälsa, sin skolgång och ifall de har ett intresse att göra värnplikt. De flesta som gör testerna går på gymnasiet och kommer då att starta sin utbildning till sommaren, säger Sofie Engström på Rekryteringsmyndigheten.

Av dem som nu kallats till testerna är det ungefär en tredjedel som tas vidare till grundutbildningen. En del av rekryteringen sker också genom att ungdomar frivilligt söker sig till Försvarsmakten. Så har det fungerat under de senaste åren.

I Kristianstad finns experter på plats som bland annat bedömer kondition, vikt, muskelmassa och färgseende. Efter testerna kan de få möjlighet att utbilda sig till allt ifrån kock till jägarsoldat och telegrafist.

– Försvarsmaktens behov styr vilka befattningar de kan få. Vi försöker hitta var de är mest lämpliga. I grund och botten är de tvingade att mönstra, men det bygger fortfarande till viss del på en frivillighet. Det är lättare att göra utbildningen ifall man har intresset, säger Sofie Engström.

Under torsdagen fick pressen möta flera av de som kallats till mönstringen i Kristianstad. Samtliga berättar att de vill göra värnplikten, eftersom att deras släktingar har gett inspiration. Alla hade velat mönstra, även om det hade varit frivilligt.

– Många i släkten har varit i det militära. Jag blev intresserad av det och ser det som en möjlighet, säger Filippa Vernersson från Växjö.

Det är nu sista gången som mönstringen genomförs i Kristianstad. Efter ett beslut ska myndigheten här flytta ner till Malmö. Flera av personalen hänger då med.

Se bilderna från delar av mönstringen här nedanför.

Relaterade artiklar