Laddar

BILDEXTRA: Miljonutdelning till Kristianstads föreningar

50 föreningar fick ta emot checkar på tisdagen, då stiftelsen delade ut miljonerna.

delningar

På tisdagen bjöd Sparbanken Skåne in ett stort antal lokala föreningar för att ge ut checkar som ger stöd till deras verksamheter. Totalt 2,4 miljoner delades ut denna omgång till verksamheter inom såväl idrott som kultur och samhällsliv.

– Vi vill ge tillbaka till våra kunder och samhället. Stiftelserna jobbar därför med att stötta lokala projekt, medan banken arbetar mer med sponsring. Istället för att som många andra banken ge vinsten till aktieägarna först, så ser vi till att pengarna stannar kvar i bygden och får till föreningarna, sade Mikael Forsberg, chef för Sparbanken Skåne i Kristianstad.

Pengarna kommer ifrån de stiftelser som äger Sparbanken Skåne. Sedan banken bildades år 2014 har de stöttat närmare 500 olika projekt och har delat ut 150 miljoner kronor, till stöd för det lokala föreningslivet.

Under det senaste året har Sparbanken Skåne fått in 330 ansökningar och av de har 180 fått sin ansökan beviljad. Denna omgång var det 50 föreningar som skulle få sina checkar.

– Hälften av alla som blivit beviljade är idrottsföreningar, ungefär 25 procent är kulturföreningar och resterande från övriga delar av samhället, sade Östen Gunnarsson, vd för Sparbanksstiftelsen 1826.

KDFF, PRO, Kristianstad Pride, Kvinnojouren, Önnestads hembygdsförening och föreningen Pappabarn var några av de verksamheter som fick ta emot bidrag från banken. Det går bland annat till att hjälpa ungdomar inom idrotten, till integration i Kristianstad med omnejd och till kommande stora evenemang.

Skördefesten Kristianstad var en av mottagarna, de fick 60 000 kronor till sitt projekt. Evenemanget har funnits i tio år och drivs nu av Kulturföreningen Äntligen, Kristianstads Trädgårdsförening, Hälsoträdgårdens Vänner samt Kristianstad Kommun. Med det nya bidraget vill de utveckla verksamheten.

– Vi vill göra skördefesten större och bättre, bland annat har vi inkluderat mer växter och satt upp ett tält med provsmakning. Vi vill att leverantörer av mat och de som producerar lokalt ska ha en plats där de når ut till allmänheten, säger projektledare Ronja Österberg.

Se bilderna från check-utdelningen här nedanför:

Relaterade artiklar