BILDEXTRA: Här växer den gigantiska skolan på höjden

För nästan exakt ett år sedan togs det första spadtaget till Lingenässkolan. Under våren och sommaren har den börjat byggas på höjden.

delningar

Kristianstads största skola på Lingenäset i Näsby kommer att rymma cirka 800 elever och 150 personal. Det har nu gått ett år sedan barnen tog det första spadtaget och nu börjar skolan att ta form. Under höstterminen år 2019 ska den vara klar för inflyttning.

Totalentreprenör för projektet, värt över 300 miljoner kronor är det lokala företaget Thages Byggnads AB. De ansvarar för hela byggnationen av de 9 400 kvadratmeter stora byggnaderna.

– När vi såg att Lingenässkolan skulle byggas satsade vi stenhårt på den. Det är det tredje största projektet genom historien som vi har fått bygga. Det glädjer mig att ni har ett miljöstuk på skolan. Vi tackar för förtroendet, sade Thage Andersson, koncernchef för Thages, i samband med spadtaget förra året.

Ett annat lokalt företag har fått uppdraget att tillverka stommarna, nämligen Starka Betongelement. De har levererat gigantiska prefabelement till fyra av byggnaderna. Huvuddelarna av skolan ska inrymma bland annat lektionssalar, fritidshemsverksamhet, matsalar, storkök, slöjdsalar och idrottshall.

– Det har varit en fantastiskt resa och har fungerat bra både med projektering, produktion och leverans. Det är lite speciella element med matriser, det vill säga mönster på delar av fasaden som ska imitera träpanel, säger Peter Weidemanis, vd för Starka Betongelement.

Betongelementen väger upp till 17 ton och började levereras i vecka tio. Under våren har byggnaderna sedan uppförts och nu går det att se hur fastigheterna kommer att utformas.

– Det tog cirka tio veckor att få betongelementen på plats. Det gick lite snabbare är vi hade planerat från början. Det är roligt att få vara en del när det byggs nya skolor i Kristianstad, säger Peter Weidemanis.

Se bilderna på bygget i bildspelet ovanför:

Lingenässkolan som den ser ut i dag.

Lingenässkolan som den ser ut i dag.

Lingenässkolan som den ser ut i dag.

Foto: Anders Norsell

Foto: Anders Norsell

Foto: Anders Norsell

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar