Laddar

BILDEXTRA: Här tas första spadtaget för jätteskolan

På torsdagen togs första spadtaget för den nya Sånnaskolan i Åhus. Här ser du alla bilderna.

delningar

Hundratals barn var på plats när det första spadtaget skulle tas för nya Sånnaskolan i Åhus. Det blir en stor byggnad för barn i årskurs F-6 som kommer att stå klar för invigning år 2020. Över 700 elever beräknas den kunna rymma.

– Vi har jobbat med det länge och detta är en milstolpe. Det är barnen som är de viktiga i skolan. Nu bygger man med en anpassad miljö efter dagens undervisning, sade rektorn Charlotta Jeppsson.

Bakgrunden till nybyggnationen är att den gamla skolan drabbades av mögelproblem, på grund av gammal byggteknik. Under sommaren år 2015  genomförde kommunen en bygg- och fuktteknisk statusbedömning. De kom fram till att det inte var ekonomiskt försvarbart att sanera och renovera.

Beslutet blev därför att flytta eleverna till en tillfällig paviljonglösning på skolgården och att riva den gamla skolbyggnaden. På samma plats kommer det nu att byggas en helt ny skola med den lokala byggföretaget Thage som huvudentreprenörer.

– Det är ett av de största projekt vi har haft med byggnader på 11 000 kvadratmeter delvis i två våningar. Nu kommer man börja schakta och sedan arbetar man med grunden fram till november. Efter det börjar skolan att ta form,  sade arbetschef Claes-Göran Lundahl på Thages.

Skolan kommer bland annat rymma ett nytt bibliotek, en ny idrottshall, flera typer av lektionssalar och personalutrymmen. Dessutom blir det solceller på taket. Totalt 268 miljoner kronor kommer det att kosta.

– Vi har haft en superduktig arkitekt som ritat fin skola för dagens pedagoger och elever. Den kommer att ha miljöer som inbjuder till kreativitet och lust, sade Johan Iversen, rektor på Sånnaskolan.

– Utemiljön kommer att bli jättefin för barnen med lustfyllda material och med ett uteklassrum, sade Charlotta Jeppsson.

Både byggarbetare, lärare, elever, tjänstemän och politiker var på plats under torsdagen. Flera av dem höll tal innan barn och vuxna fick börja gräva.

– Att få ta första spadtaget för en ny skola är en ära, för det händer inte särskilt ofta. Det viktigaste med en skola är vad som händer i den, att man får en stabil grund på och där man kan utveckla sina drömmar, sade Ulrika Tollgren (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Här kommer det blir en hög tillgänglighet och hög säkerhet, så att det är tryggt för alla. Det kommer att bli ett bra inomhusklimat så att alla kommer att trivas och må bra, sade Bengt Olsson, förvaltningschef för tekniska förvaltningen.

Se fler bilder här nedanför.

Relaterade artiklar