Laddar

BILDEXTRA: Här inviger de nya motorvägen

I dag invigdes den nya motorvägen förbi Linderöd. Det blev en tidig julklapp för invånarna i byn.

delningar

Klockan 12.30 på onsdagen invigdes den 6,5 kilometer långa sträckningen av väg E22 förbi Linderöd, söder om Kristianstad. Bara någon halvtimme innan dundrade lastbilar rakt igenom byn. Nu är idén att de ska fordonen köra utanför samhället istället. Det blir en snabbare väg för bilisterna och en ökad säkerhet för alla trafikanter.

– Många har bidragit till vägen och framför allt vill jag hylla markägarna. Utan dem hade vi inte haft någon väg. För en månad sedan cyklade jag och min dotter på vägen fram och tillbaka. Det roligaste tyckte hon var att cyklarna på räfflorna. Hon gav den betyget ”med beröm godkänt”, sade Lennart Andersson, regional direktör för Trafikverket Region Syd.

– Denna vägen är viktigast för Linderöd. Det har varit en delad by men i kväll blir den ny. Ni som bor nära vägen kan märka att det blir tyst samt en säkrare och lugnare miljö, sade Pierre Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

Totalt 265 miljoner kronor har det kostat att bygga vägen, som nu har öppnat för trafik. Politikerna i Skåne och Kristianstad tror att kommer bli ett lyft för den intilliggande byn. Ett halvår innan tidsplan blev motorvägen klar.

– Det är en fantastiskt utveckling för Linderöd att slippa ha E22:an genom byn och de cirka 10 000 fordon som har kört här varje dag. Det är otidsenligt att dra stora vägen genom orter. Det positiva är att man även har en planering för den gamla europavägen, där det ska gå bussar och det ska gå lätt att cykla, sade Henrik Fritzon, regionråd i Region Skåne.

Landshövdingen Anneli Hulthén var också på plats och inför julen berättade hon om det egentliga syftet med vägen. Det vill säga förutom att säkerheten ökar för de barn som tidigare vistats nära den hårt trafikerade vägen genom byn.

– Trafikverket vill nog inte avslöja varför de har julen klar i dag. Det är ju för att tomten måste hinna fram till julafton . Med så lite snö som vi har i Skåne så kan tomten inte åka släde, då måste han ha en väg att köra på, sade hon.

Till våren fortsätter nu Trafikverket med ytterligare ett projekt längs väg E22. Då går byggstarten av en väg förbi Sätaröd och Vä.

Se fler bilder från invigningen här nedanför:

Relaterade artiklar