Laddar

BILDEXTRA: Här får de hela torget att lyfta

På fredagen arrangerades det stora evenemanget Skåne Lyfter i Kristianstad. Här är alla bilderna.

delningar

För tionde året arrangeras Skåne Lyfter, en satsning där ett flertal aktörer sätter fokus på idrott och folkhälsa. Dagen började med invigning där bland andra Pierre Månsson (L) och Björn Eriksson höll tal. TV-kända Ola Selmén var konferencier och fick publiken på topphumör.

– När jag ser på Skåneidrotten är det några saker jag lägger märke till. Man jobbar med idrott hela livet och det ligger mig varm om hjärtat. Här jobbar man också mycket med psykisk ohälsa, det är viktigt, sade Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

På torget ställde flera föreningar upp med att visa sina idrotter, inom allt från skytte till pingis och ponnyridning. Kristianstad Judoklubb var på plats och hade dagen till ära lagt ut en matta där besökarna fick prova på kampsporten.

– Här är ett bra tillfälle att visa vår verksamhet och att lyfta fram att judo passar för alla åldrar. Vi kommer att göra en satsning för dem som är 65 plus. Många äldre drabbas av fallskador och det kan förebyggas genom att stärka kroppen, säger Patrik Lindblom, ordförande i Kristianstad Judoklubb.

Varför ska man börja träna judo? – Det är roligt och det tränar hela kroppen. Man får både rörligheten och styrkan. Dessutom passar det för alla åldrar.

Under dagen blev det uppvisning i allt från svärdfäktning till rundpingis. Det blev även en politiskt debatt om idrotten och intervjuer med kända profiler. Mångfaldsloppet var en av höjdpunkterna, där deltagarna skulle springa två varv runt Stora Torg med en så jämn hastighet som möjligt.

Skåne lyfter är ett samarbete mellan Region Skåne, kommuner, näringsliv och föreningar. För dem som missade det i Kristianstad kommer en ny chans i morgon i Landskrona samt den 12 maj i Bromölla.

Se alla bilderna från Skåne Lyfter här nedanför:

Relaterade artiklar