BILDEXTRA: Djurrättsaktivister manifesterade utanför tingsrätten

En av Tomma Burars medlemmar står åtalad. Då höll gruppen en manifestation.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I december förra året arrangerade djurrättsorganisationen Tomma Burar en manifestation utanför HK Scan i Kristanstad. En av personerna som deltog ställdes på torsdagen inför rätta i Kristianstad tingsrätt.

Han är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha suttit i vägen djurtransporter på väg in till slakteriet.

– Diskussionerna utifrån handlar mycket om huruvida blockaden utanför slakteriet var rätt eller inte, men då flyttar en fokus från det verkliga problemet: att fler än 100 miljoner djur dödas i Sverige varje år, säger den 20-åriga åtalade aktivisten från Örebro.

I straffskalan ingår det böter eller fängelse upp till sex månader. Han förnekar brott och anser att det istället handlar om civil olydnad. Det är något som domstolen nu kommer att få ta ställning till.

Utanför tingsrätten hade ett 30-tal personer från från bland annat Linköping, Göteborg och Köpenhamn samlats för att manifestera. De kom dit med plakat för att ge stöd till den åtalade och för att manifestera för djurens rättigheter. De hade tillstånd från polisen, som också var på plats.

– Att det sker en storskaligt och välorganiserat massdödande dag efter dag i vårt land är något som sker i skymundan. Jag är tacksam för att det finns personer som NN (den åtalade) och andra aktivister som väljer att fredligt göra motstånd mot detta våld, säger Martin Smedjeback, en av grundarna till Tomma burar och organisatör av stödmanifestationen idag.

Vad säger du om uppslutningen under manifestationen?

– Det är en fantastiskt uppslutning där vi visar vårt stöd. För oss är detta inte bara en rättegång för NN (åtalade aktivisten) personligen utan även för djurens rättigheter, säger Martin Smedjeback.

Flera personer höll tal i samband med manifestationen. De pratade dels om varför de genomförde blockaden förra året och varför de anser att det är civil olydnad och inte ett brott. Djurens rättigheter togs naturligtvis också upp.

– Låt oss se en värld där det inte är ett brott att rädda djur från att dö. Djur är inte mat, de är inte något – utan någon, sade Sara, en av talarna.

Se alla bilderna från manifestationen i bildspelet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar