Laddar

BILDEXTRA: 900 Kristianstadselever lär sig om säkerhet

Här lär sig 950 elever från Kristianstad om ökad säkerhet.

delningar

För åttonde året i rad har Kristianstads kommun arrangerat ”säkerhetsdagar” tillsammans med Brottförebyggandet Rådet. Totalt 950 sjundeklassare från alla skolor har medverkat i utbildningen. De har fått lära sig om allt från trafiksäkerhet till vad konsekvensen blir ifall de kränker någon på nätet.

– Det är ett sätt att samla alla aktörer för att lära eleverna innan de blir straffmyndiga. Här får de också möta människan bakom uniformen. Inte alla har träffat en polis tidigare, säger Anna Nordin, BRÅ-samordnare.

Utbildningen hölls under onsdagen och torsdagen i räddningstjänstens lokaler. På en av stationerna tog polisen upp frågan om kriminella handlingar. De berättade korta historier och eleverna skulle identifiera ifall det skedde någonting brottsligt i berättelsen. Det visade sig inte vara helt enkelt.

Länsförsäkringar var också på plats för att prata om säkerhet. De konstaterade att 20 personer dör varje år på grund av skallskador. När eleverna snart fyller 15 år har de därför en viktig uppmaning.

– Det är viktigt att man använder hjälm, annars riskerar man allvarliga skador. Vi lär ut om trafiksäkerhet och om skador i trafiken, säger Cecilia Storm på Länsförsäkringar.

Räddningstjänsten höll också i en föreläsning på temat säkerhet. Med bakgrund av de olyckor som skett på tågspåren under de senaste åren, ville de informera ungdomarna om faran att vistas på järnvägen. Det gjordes bland annat med hjälp av en film.  En kille berättade där hur han hade genat över ett tågspår, blivit överkörd och blivit av med båda sina ben och ena armen.

– Det har varit flera olyckor kopplade till järnvägen. Här i Kristianstad är det aktuellt eftersom att vi har en bangård. Eleverna får lära sig att det är olagligt att vistas där och om faran med det. Tågen är tysta när de kommer och de kör snabbt, säger Irene Sjöklint, säkerhets- och krisberedskapssamordnare på räddningstjänsten..

 

 

Räddningstjänsten lärde ut om säkerhet på järnväg.

 

Den sista och fjärde stationen hade Fältgruppen hand om. Genom ett rollspel tog de upp den viktiga frågan om kränkningar. Ett av exemplen de tog upp var det uppmärksammade målet år 2013, då två tonårsflickor dömdes efter att ha gjort kränkande publiceringar via en app.

– I rollspelet låtsas vi ta bilder på någon i ett omklädningsrum och sprider det via Instagram. Vi tar upp vad man ska göra ifall man blir utsatt och att det faktiskt är brottsligt att kränka någon, säger Lavdim Rushiti i fältgruppen.

Årets säkerhetsdagar har nu avslutats, men för de elever och lärare som varit med har det lett till en tankeställare. De är positiva till att kommunen och BRÅ arrangerar den här typ av projekt.

– Vi har fått lära oss om bland annat trafiksäkerhet och om säkerhet vid järnvägen. För mig som SO-lärare är det något jag kan använda mig av i mina ämnen. Jag tror att många tar med sig något, särskilt efter att ha fått höra om verkliga händelser, säger läraren Jonathan Kronlid på Antonskolan Österäng.

Se fler bilder från säkerhetsdagen här nedanför:

Relaterade artiklar