BILDER: Arkitekter tävlar om nya bostadsområdet

Tre arkitektbyråer har lämnat förslag på hur Östermalms Park kan byggas om. I början av nästa år ska en jury utse vinnaren.

delningar

Det kommunala fastighetsbolaget AB Kristianstadsbyggen har planer på bygga nya bostäder i Östermalms Park. Det vill säga området bakom gallerian som innesluts av Lasarettboulevarden och Södra Kaserngatan. Det gamla sjukhusområdet ska förvandlas till ett modernt bostadsområde med uppemot 400 lägenheter.

– Det har länge funnits tankar om att förändra området, men nu börjar det att bli realitet. Man måste bygga med varsamhet och med eftertänksamhet i etapper. Det är en möjlighet att göra något riktigt bra för Kristianstad, säger Henrik Strand, vd för ABK.

Under hösten har bostadsbolaget utlyst en arkitekttävling för att få fram förslag på hur Östermalm Park kan utvecklas. Tre byråer som ABK har ramavtal med, har fått lämna in förslag. Arkitektgården, Liljewall arkitekter och Sesam Arkitektkontor har presenterat sina visioner om hur de vill att det ska byggas.

Här är juryn som ska utse det vinnande förslaget.

Förslagen innehåller nya höghus på mellan fyra-fem våningar. Det finns också idéer om högre punkthus och att skapa en öppen park mellan byggnaderna. Önskemålen har varit att skapa ett område med en stark miljöprofil, att skapa ny bostadsyta och samtidigt behålla stadens karaktär.

– Vi har värdesatt att man kan bevara, att blanda nytt och gammalt, säger Roger Jönsson, stadsarkitekt.

En jury kommer nu att titta på förslaget och i januari ska vinnaren presenteras på ABK:s styrelsemöte. En av medlemmarna som sitter med och bedömer är Gert Wingårdh.

Han är den enda svensk som har fått fem Kasper Salin-priser,  Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris. Nu är han med som extern expert och ska ge sina synpunkter med erfarenhet från flera andra stora projekt.

– Förslagen visar på stor inlevelse. De är väldigt olika och i åtminstone två av dem finns tydliga förtjänster. De yttre rummen är viktiga i stora projekt, de stora parkmiljöerna. Hyresrätter en utmaning att bygga och ska man få ner kostnaden så måste man också finna en enkelhet. Ett skickligt arkitektarbete kan leda till låga bostadspriser och hög kvalitet. Vi har inte fattat något beslut ännu, men det finns ett bra underlag, säger Gert Wingårdh.

Efter att det vinnande förslaget utsetts nästa år kommer det ta ytterligare ytterligare flera år innan området blir helt färdigbyggt. Först ska en detaljplan tas fram och godkännas. Därefter kan byggnationen pågå i etapper under tio års tid.

Hus nummer tio, ett gammalt vårdboende, vill samtliga arkitekter riva.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar