Laddar

”Beta” drömmer om att kröna jubileumsåret med en medalj

Föreningen firar 20 år och Elísabet Gunnarsdóttir gör sitt tionde år som tränare. Då siktar Kristianstads DFF på att knipa en historisk medalj. ”Det är första gången jag går in på en allsvensk säsong och inte ser något lag som ska slå oss”, säger tränaren inför säsongsstarten.

delningar

Fjolåret kan inte beskrivas som annat än en succé för Kristianstads DFF. Efter ett 2016 kantat av ekonomiska bekymmer och ett kontrakt som säkrades först i sista omgången studsade KDFF tillbaka med besked.

Femteplatsen 2017 var en tangering av klubbens bästa placering någonsin, då Kristianstad till slut bara var fem poäng från en historisk medalj. Efter säsongen kunde Elísabet Gunnarsdóttir motta priset som årets tränare på Fotbollsgalan.

– Det är klart att det alltid är roligt med utmärkelser. Vi fick två A-lagsspelare i Amanda (Edgren) och Mia (Carlsson) och att jag fick det priset, det var lite grädden på moset för oss, säger ”Beta”, när 24Kristianstad möter upp tränaren på läktaren till den nya arenan, och fortsätter:

– Samtidigt är det kanske inte det som är det viktigaste. Jag tycker att vi är en klubb som jobbat hårt för att ta oss från en tuff situation ekonomiskt och sportsligt, till att bli etablerade i Damallsvenskan och ha ganska bra stabilitet i allt. Att man kan leverera lite priser till alla dessa som legat bakom detta tycker jag är värt mycket.

 

Mia Carlsson har slagit sig in i landslaget. FOTO: Bildbyrån.

Du själv går nu in på ditt tionde år som tränare i föreningen. Hur är det att vara så länge i en och samma förening? Det är rätt så ovanligt i dagens moderna fotboll. – Det är det säkert. Jag har egentligen jobbat i två föreningar i min tränarkarriär, som ändå är ganska lång. Jag började träna när jag var 16 år. Så jag har gjort en liknande resa i min gamla förening. Så det kanske är vanligt för mig och det känns naturligt att göra så. Man får en annan lojalitet hos människor man jobbar med.

– Kontinuitet gillar jag och jag tror att man kan komma långt med kontinuitet, både sportsligt och när man bygger en förening. Det ska bli oerhört spännande att gå in på en tionde säsong, samtidigt som klubben fyller 20 år och vi går in på en ny arena. Det känns som att det är lite milstolpar den här säsongen.

Arenaflytten är den stora nyheten hos Kristianstads DFF 2018. Det är året då klubben flyttar från Vilans IP till Kristianstad Fotbollsarena, då de tar klivet från naturgräs till hybridgräs.

– Förhoppningsvis betyder det ökad publik och ett ökat intresse i stan. Det är alltid lite annorlunda när man har en arena som ligger centralt, och det är nytt så att det blir lite happening kring det. Förhoppningsvis kan vi locka extra publik och lyckas med ett bra resultat, så att vi kan behålla den publiken, säger Elísabet Gunnarsdóttir.

 

Premiär på den nya arenan vankas på lördag. FOTO: Robert Rosén.

Medan det hänt saker och ting vid sidan av planen har det varit desto lugnare på den. Spelaromsättningen har varit nästintill obefintlig, vilket gett KDFF-tränaren möjlighet att bygga vidare på fjolårets lag. Till den redan starka defensiven hoppas man nu kunna addera ett mer etablerat anfallsspel, med fler kombinationer.

– Vi har nästan samma trupp, så man har kunnat bygga på grunderna från förra året, jobbat mer med detaljer, jobbat med den fysiska och mentala biten. Jag tycker vi har en väldigt stark trupp nu. Mer konkurrens, där de unga spelarna har utvecklats väldigt mycket. Det känns som att vi kan byta in spelare på alla positioner utan att det sårar oss för mycket.

Från spelare, ledning och tränare råder det heller ingen tvekan om var målsättningen ligger i år. Alla är överens. Det är i år klubben ska bärga sin första medalj i Damallsvenskan – och knipa en topp fyra-placering.

– Jag tycker vi är ett lag man ska räkna med på övre halvan från första början. Vi är väldigt hungriga för en medaljplats. Oerhört hungriga. Det finns verkligen jätteambitioner i varje individ som jobbar i detta laget, att man ska kunna slå sig in på topp fyra-platserna. Och jag tycker inte vi ska vara blyga för att prata om det. Jag tycker vi är tillräckligt bra för att nå den målsättningen.

 

Elísabet Gunnarsdóttir vill ta KDFF till sin första medalj. FOTO: Robert Rosén.

Vad tror du om era chanser att nå dit till slut, att ta den där efterlängtade medaljen? – Jag tror vi har väldigt bra chanser att ta en medalj i år. Det är många faktorer som spelar in, allt från skador till ett flow. Kommer man in i ett flow, vilka alla lag gör under en säsong, är det viktigt att ta tillvara på det.

– Jag tror det är viktigt för oss att få med oss publiken och folket i stan. Att vi spelar på en ny arena med så många sittplatser under läktaren. Det gäller att försöka fylla dem också, men det är ju upp till oss att visa att publiken ska köpa en biljett till något som är roligt att titta på och det gäller att göra det tidigt under säsongen.

Vilka ser du som era konkurrenter där kring medaljplatserna? – Jag tycker det är helt omöjligt att svara på den frågan. För det första har jag inte sett alla lagen på försäsongen, men det jag har sett är oerhört jämnt. Jag tror sju-åtta lag kan fightas om medaljplatser.

– Det är också anledningen till att vi tycker att det är fullt realistiskt för oss att säga att vi ska fightas om de platserna. För jag ser inte många lag som är bättre än oss totalt sett, men det är många som är jämlika.

Vilka är det som du ser som bättre då? – På pappret och av det man sett på försäsongen ser Rosengård och Linköping oerhört starka ut, men samtidigt tycker jag inte det är lag som är långtifrån oss. Absolut inte.

– Det är första gången jag går in på en allsvensk säsong och inte ser något lag som ska slå oss. Det är ingen som ska slå oss. Utan vi ska kunna konkurrera och slå alla våra motståndare, men det behövs ett hårt jobb och vi måste lyckas med vår spelplan i varje match.

Kristianstads DFF Silly Season 2018: IN: Saga Jontoft (Åhus IF) och Josefine Rybrink (Kungsbacka DFF). UT: Rebecka Holm (KIF Örebro), Johanna Henriksson (Apollon Limassol) och Diellza Mustafa (Åhus IF).

Försäsongen: 3 februari: Bröndby, Avbruten 10 februari: Qviding FIF (Svenska Cupen), 7-0 17 februari: Vittsjö GIK (Svenska Cupen), 0-0 24 februari: Kristianstad United, 4-1 11 mars: FC Rosengård (Svenska Cupen), 2-3 18 mars: Kopparbergs/Göteborg, 1-0 24 mars: Valur Reykjavik, 2-1 30 mars: Växjö DFF, 0-0 7 april: IFK Kalmar, 4-1

Relaterade artiklar