Laddar

Baksidan med gigantiska facebookgruppen – blir utsatt för trakasserier

Lina från Kristianstad driver en av Sveriges största Facebookgrupper. Under lång tid har hon utsatts för nät-troll.

delningar

Grundaren av den populära Facebookgruppen Honey & the bees, bosatt i Kristianstad, har under en lång tid blivit trakasserad av nättroll. Det hela började då gruppen startade. Efter en lång diskussion i en privatchatt mellan sidans administratörer, skrevs ett det i affekt i chatten som kan uppfattas vara kränkande.

En bild från den chatten spreds vidare. Sedan dess har grundaren Lina Taha flera gånger bett om ursäkt för det som skrevs. Hon har tydligt och offentligt tagit avstånd från det som stod. Trots det har påhoppen fortsatt gång på gång.

– Det är 130 000 medlemmar just nu i gruppen, som tycker om det vi gör. Sedan finns det kanske 10 medlemmar som har blockerats och som ständigt trakasserar oss. Vi är inte perfekta, vi gör fel och gör vårt bästa dagligen, säger Lina.

I facebookgruppen kan medlemmarna diskutera allt från små till stora saker. Idén är att lyfta varandra och ge varandra stöttning. Nyligen har Honey & bees blivit ett företag. Lina Taha har en vision om att kunna jobba med det på heltid. Då finns det även möjlighet att åka ut och möta fler tjejer i verkligheten.

Under den senaste tiden har hon därför kontaktat flera företag för att undersöka ifall de vill göra reklam på Facebooksidan. Problemet är att personerna som förföljer henne, även har tagit kontakt med de företag som Honey & Bees vill jobba tillsammans med.

De har skickat bilder till företagen. Dessa skärmdumpar är från chattar mellan privatpersoner, som på något sätt har läckt. Det är också inlägg i gruppen som har rensats bort för att de bröt mot reglerna.

24kristianstad.se har tagit del av konversioner i sociala medier som stärker bilden av att företaget är utsatt för den typen av kampanj mot sidan. En av tjejerna skriver uttryckligen att ”Hennes företag kommer att gå i konkurs. Vänta och se”.  Svaret från dem kan du läsa i en artikel som vi länkar till längst ner.

– Tjejerna håller fortfarande på.  De har mejlat de företag som jag vill ha ett samarbete med. På grund av det har företagen skrivit till mig att de vill avsluta samarbetet, säger Lina Taha.

Förekommer det kränkande inlägg i Facebookgruppen? – När några har skrivit den typen av inlägg så rensar vi bort dem. Det står i våra regler att vi blockerar dem som exempelvis kränker någon person.

Hur påverkar det när de kontaktar företag med avsikt att smutskasta Facebookgruppen? – Det påverkar både mig och tjejerna som är medlemmar i gruppen. Samarbetena kan innebära att företag erbjuder rabatt till medlemmar, som de nu inte får ta del av. Det är en tråkig situation för oss alla. Vi arbetar dagligen med utveckling av gruppen, ger förklaringar och ber om ursäkt när vi gör fel. Vi alla som driver gruppen växer i våra roller dagligen och lär oss hela tiden.

Honey & bees hoppas nu att företag som gruppen vill ha ett samarbete med, förstår att de arbetar mot kränkande inlägg. Hon poängterar att sådant inte ska förekomma och framhäver att den bild som företag fått skickat till sig, inte helt stämmer överens med verkligheten.

– Det är jättebra att företagen uppmärksammar dessa tipsen men man bör också veta vad som föreligger bakom detta innan man drar hastiga slutsatser. Alla kan göra fel, vi är endast människor i slutändan men det är viktigaste är att man lär sig av sina misstag. Företagen bör också titta över gruppens storlek som är på 130 000 medlemmar som faktiskt är med i gruppen och som gillar den. Sedan finns det en liten grupp tjejer som spenderar tiden på att hata, säger Lina Taha.

Relaterade artiklar

Så mycket ökar skåningarnas elpris

För varje år som går blir elen allt dyrare i Skåne, det visar en ny undersökning. "Vi kräver politiska åtgärder", meddelar Hyresgästföreningen.