Laddar

Bajs- och onanilarm i kyrka: ”En som drog i sin snopp”

Besökare onanerar, bajsar och lämnar blodiga kanyler i Trefaldighets kyrka i Kristianstad. "Det var en som låg och drog i sin snopp", säger förvaltningschef Bengt Alvland.

delningar

Trefaldighets kyrka i Kristianstad tvingas sätta in väktare vid barndop, vigslar och gudstjänster. Orsaken? Det har inträffat allvarliga incidenter som att man har hittat använda, blodiga kanyler på golvet under kyrkbänkarna, krossade spritflaskor bland kyrkbänkarna och upptäckt att folk har kissat och bajsat i kyrkan.

Det berättar Bengt Alvland, församlingens förvaltningschef, för Kristianstadsbladet.

– Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det. Det finns inga gränser eller hämningar för dessa människor. Det gör att personalen känner stor oro, säger Bengt Alvland till tidningen.

Dessutom tar man väktare till hjälp vid gudstjänster, barndop och vigslar. På Alvlands lista över incidenter nämns även att folk har försökt ta barn från präst eller mamma under pågående dop. Nu har all personal fått utbildning om hot och våld för att förhindra fler allvarliga incidenter.

– Det är egentligen märkligt att vi ska behöva utbilda vår personal i sådant här, men det är kanske så utvecklingen ser ut, säger Bengt Alvland.

En förklaring till problemet är att kyrkan har förvandlats till en värmestuga sedan det sattes in fler ordningsvakter på järnvägsstationen och Rådhuset, berättar Bengt Alvland. Polisen är medveten om problemen i kyrkan.

– Vi känner till problem i området men inte att det var av den här omfattningen. Vi kommer att ta upp det här med dem inom ramen för Brottsförebyggande rådet. Det har ökat så mycket nu, säger Göran Svensson till Expressen.