Laddar

Asylsökande integreras genom innebandyn

Det nya integrationsprojektet har nu startat. ”En ganska stor satsning från innebandyn”, säger projektledaren.

delningar

Svenska Innebandyförbundet har dragit igång ett integrationsprojekt. I Göteborg och Kristianstad får ensamkommande och asylsökande killar i 18-25-årsåldern prova på innebandy.

Den första träningen i Kristianstad anordnades i Slättängshallen i tisdagskväll.

– Det är en ganska stor satsning från innebandyn, för att fler ska upp ögonen för sporten. Men också för att innebandyn ska vara en inkludering i samhället. Då varvar vi träningar med påkopplade verksamheter som syftar till social inkludering, säger Sara Gustafsson som tillsammans med Arta Rexhepi är projektledare i integrationsprojektet.

Projektet går i Kristianstad under namnet ”Innebandy passar Challan”, då det hela har sin bas i Charlottesborg.

– Från början var det faktiskt Malmö som var påtänkt, men det fungerade inte där. Då vändes blickarna mot Kristianstad. Det var för att Gamlegården är med på listan över socialt utsatta områden i Sverige. Då tänkte man ha det i Gamlegården först.

– Men efter ett möte med förbundet, kommunen, polisen och andra aktörer kom man fram till att det är ganska många projekt på g i Gamlegården. Medan kommunen tyckte att Charlottesborg var lite bortglömt, och där har det ju också varit en problematisk bild, berättar Sara Gustafsson.

Involverade i projektet är även Willands IBK, som bidrar med ledare till träningarna. Materialet till de kostnadsfria träningarna har i sin tur köpts in genom TIA-medel som Länsstyrelsen tilldelat projektet.

På den första träningen var det elva killar i 18-25-årsåldern som medverkade på innebandyträningen. Vissa inväntar fortfarande asylbesked, andra har fått beviljad asyl medan en del fått avslag på sin asylansökan.

– Det vi märker är att det finns ett motstånd mot att spela innebandy. De flesta killarna spelar ganska mycket fotboll. Men vi får peppa dem och säga till dem att ”kom och prova”. Berätta att det pushar på gemenskapen. Att det handlar om att vara tillsammans, hitta på andra aktiviteter och att ha kontakt med svenska ungdomar också. Det är en viktig del. För annars blir de inte integrerade, om de bara tränar med sig själva.

Integrationsprojektet löper över hela 2018. Förhoppningen är att innebandyspelare så småningom ska kunna slussas över från ”Innebandy passar Challan” till Willands IBK:s ordinarie verksamhet.

Dessutom kommer man dra igång ett stödkompisprojekt. Där Willandsspelare kommer att hjälpa jämnåriga och likasinnade att lotsas in såväl i innebandyns värld som i det svenska samhället.

– Alla har varit väldigt glada för det här. Även kommunen har varit väldigt positiva.

Förutom en innebandyträning i veckan innebär integrationsprojektet från förbundet även att andra aktiviteter kommer att anordnas. Tidigare i veckan hade man en CV-kväll, planer på en familjedag längre fram i vår finns och man har löpande aktiviteter på Charlottesborg.

Träningar arrangeras i Slättängshallen varje tisdag.

Relaterade artiklar