Laddar

Årets arkitektstäder har utsetts – så placerar sig Kristianstad

Nu har årets arkitektstad utsetts. Kristianstad hamnar bra till på rankinglistan.

delningar

Det är förbundet ”Sveriges arkitektkår” som varje år utser Årets arkitektkommun. Tävlingen bygger på en undersökning där 1 000 arkitekter har fått svara på enkät och satt betyg på kommunernas arbete. Det vägs samman med siffror om bland annat bostadsbyggande och statistik om befolkningsökningen.

Flera av frågorna handlar om ifall tjänstemän och politiker engagerar sig i ett bevara ”de arkitektoniska värdena”. Vinnare i år blev Örebro, tätt följt av Växjö och Malmö. Arkitekterna tycker att Örebro är den kommun som är bäst på att bevara arkitekturen och att det genomsyrar deras arbete med strategiska bygglovsfrågor.

– Kommunerna har en nyckelroll för att möjliggöra bostadsbyggandet, men även att se till att det vi bygger blir så bra som möjligt. Utmaningen är inte att endast bygga många bostäder. Med byggandet formar vi våra framtida städer och livsmiljöer. Och i dem ska vi inte bara bo utan även leva, trivas och må bra, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Kristianstad hamnar på plats nummer 20 av de totalt 80 undersökta kommunerna, strax efter Karlskrona och Borås. Det innebär att de kvalar in på topplistan.

En annan typ av arkitekttävling drivs också av Arkitektupproret och den avslutas i oktober. De ska utse Sveriges vackraste stad år 2017. Där finns Kristianstad inte med.

Däremot nämns grannstaden Hässleholm. Enligt de som driver tävlingen kommer nämligen alla röster på Stockholm att gå till Hässleholm i stället. Motiveringen: ”Stackars Hässleholm lär annars inte få många röster i denna tävling”.

Relaterade artiklar