Antalet lex Maria-anmälda självmord minskar – drastiskt

"Förändringen är större än vad vi väntat oss".

delningar

För lite drygt ett år sedan togs kravet på att lex Maria-anmäla alla vårdrelaterade självmord bort. Sedan dess har antalet anmälningar rasat i antal.

En rapport från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, visar att antalet anmälningar i Skåne minskade från 50 anmälningar till sju under en tiomånadersperiod före respektive efter förändringen. Det är ett ras ingen hade räknat med.

– Förändringen är större än vad vi väntat oss, särskilt eftersom antalet ser ut minska över tid, säger tillsynsläkaren Christina Olsson till Nyhetsbyrån Siren.

Källa: Skärmdump/ Ivo:s rapport "Uppföljning av hur anmälningar av självmord har påverkats sedan anmälningsskyldigheten upphörde den 1 september 2017"

Innan kravet togs bort var alla vårdgivare skyldiga att anmäla alla självmord som skett inom fyra veckor från ett vårdtillfälle. Men många vårdgivare tyckte att anmälningsarbetet var betungande och reglerna ändrades istället till att självmord ska anmälas om vårdgivaren anser att det med rätt åtgärder kunde ha undvikits. En förhoppning var också att ändringen skulle ge vårdgivarna mer tid till att anmäla fler andra allvarliga vårdhändelser. Om så har skett återstår fortfarande att se då Ivo fortfarande inte tittat närmare på det. Klart är dock att det inte är tillåtet att låta bli att anmäla på grund av hög arbetsbelastning.

– Det finns inget lagstöd för sådana prioriteringar överhuvud taget, säger Christina Olsson till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet lex Maria-anmälda självmordsfall har sjunkit i alla Sveriges län. Totalt har antalet självmordsrelaterade anmälningar i Sverige sjunkit med 80 procent – från 413 stycken under september 2016 till juni 2017 till 82 stycken under samma period 2017-2018.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar