Laddar

Ännu en skola nekas få starta i Kristianstad

Nu kommer dråpslaget mot friskolan. De får inte lov att starta i Kristianstad.

delningar

Det är Andreas Carlsson, tidigare Idol-domare, som är en av dr drivande personerna bakom friskolan Academy of Retail and Business. Idén var att starta upp en gymnasieskola med nationella program inom ekonomi. Redan för ett par år sedan presenterades planerna.

– Kristianstad är en handelsstad, därför känns en sådan här utbildning i Kristianstad så rätt. Dessutom ligger Kristianstad väldigt bra geografiskt. Vi har här plockat fram ett koncept som inte liknar något som finns i dag, sade Andreas Carlsson då till Lokaltidningen Kristianstad.

Skolverket sade dock nej till hans ansökan. Deras motivering var att det som ingick i kurserna på skolan, redan lärdes ut i andra typer av kurser på gymnasiet eller högskolan. Ungdomarna som antogs till utbildningen skulle bland annat lära sig om varumärkesbyggnad, immateriella rättigheter, copyright, affärsjuridik och management.

En annan punkt som Skolverket reagerade på var kostnaden för utbildningen. Den ansågs vara för hög. 94 000 kronor per elev och år skulle det kosta.

Nu har även Skolinspektionen tagit ett beslut om gymnasieskolan. Den får inte startas i Kristianstad. De konstaterar kort att den nya skolan inte följer de föreskrifter som bestämts. Om den skulle starta, kan det få negativa följder för eleverna på lång sikt. Det kan också påverka skolorna som redan finns i Kristianstad och i omkringliggande orter.

Detta är den andra friskolan på kort tid som nekas att få starta i Kristianstad. Under torsdagen kom beskedet att Thoréngruppen nekades tillstånd. I deras fall var det oklarheter om intresset att söka sig till deras skola.

Relaterade artiklar