Laddar

Andreas Carlsson öppnar skola i Kristianstad – berättar om sina visioner

Vill göra människor till kreativa entreprenörer. I morgon gäller de öppet hus.

delningar

Efter många turer med Skolinspektionen fick Academy of Retail and Business slutligen beskedet att de får starta en gymnasieskola i Kristianstad. Mi Jönsjö från Åhus samt musikproducenten Andreas Carlsson, av många känd som tidigare jurymedlem i Idol, är två av personerna bakom etableringen.

– Utbildning är en stor bransch där flera stora namn nu gör satsningar, exempelvis Mark Zuckerberg och Elon Musk. Det omsätts väldigt mycket pengar, säger Andreas.

Skolan kommer att endast ha ett program som ser det ser ut just nu. Det blir ett nationellt ekonomiprogram som fullt utbyggt ska kunna rymma 150 elever. Det blir fokus på handel och samarbete med företag. Att Kristianstad blev staden för en etablering har Andreas Carlsson ett enkelt svar på. ”Kristianstad är en handelsstad”.

– Programmet har fasta ramar som man kommer att följa, men där finns 20 procents utrymme för annat. Vi ska bygga kreativa karaktärer av människor, säger han.

Lokalerna håller just nu på att göras i ordning inför hösten. Gymnasieskolan kommer att ligga i närheten av Hästtorget vid restaurang Rosegarden. Successivt ska den byggas upp och erbjuda vad skolan kallar för ”utbildning 2.0”.

– Det handlar om att ta fram en idé och att kunna presentera den för hela världen. Gymnasieskolan ska forma ett mer entreprenöriellt tänkande och förbereda eleverna för framtidens jobb. Att vara ”social influencer” ser kanske inte många som ett yrke idag, fastän många arbetar med det. Vi måste tänka tio år fram i tiden, säger Andreas Carlsson.

Vad är planerna för framtiden? Ska ni fortsätta öppna skolor? – Vi har nyligen gått in med 16 ansökningar till (för olika orter i landet). Idén är att eleverna själva ska bli så nöjda att de rekommenderar skolan till andra. I början kommer vi att få driva på, men förhoppningsvis ska alla skolor fortsätta finnas kvar och överleva mig.

Inför gymnasievalet den 15 februari satsar de stort på öppet hus. De har tidigare bjudit in både elever, studievägledare och andra för att berätta om sin nya skola. I morgon håller de öppet hus igen klockan 14.00 på Quality Grand Hotel.

Relaterade artiklar