Laddar

Allt fler invandrare får jobb – färre arbetslösa i Kristianstad

Arbetslösheten har sjunkit i samtliga kategorier i Kristianstad. Nya siffror visar att allt fler utlandsfödda får ett arbete.

delningar

Mellan år 2016 och år 2017 ökade sysselsättningen i Sverige med 112 000 personer. Det är främst utrikes födda som står bakom ökningen. Tiotusentals gick från arbetslöshet till ett jobb eller deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program (exempelvis Extrajobb). Det visar visar de siffror som Statistiska Centralbyrån nyligen presenterat.

För Kristianstads del pekar utvecklingen åt samma håll med en minskad arbetslöshet under det senaste året. Cirka var tionde (10,3 procent) arbetsför person i kommunen är arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det kan jämföras med siffran 6,7 procent för hela landet. Det går dock nedåt för samtliga grupper.

Cirka hälften av de arbetslösa i Kristianstad är födda utanför Europa, visar Arbetsförmedlingens siffror. Det handlar om cirka 2 000 personer. Under det senaste året har den öppna arbetslösheten och antalet inskrivna i program minskat med en procent.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad där jobben växer på bred front. Vi ser en tydlig nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, även om det är fortsatt stora skillnader mot inrikes födda, där arbetslösheten nu är rekordlåg, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I kategorin med arbetssökande födda i Sverige har nämligen det skett en stor minskning för Kristianstads del. Totalt 9,5 procent gick den ner förra året, vilket innebär att det nu finns 1635 personer enligt den definitionen inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Även för ungdomarna har det minskat kraftigt under det senaste året. 773 Kristianstadsbor i åldern 18-24 år är nu antingen öppet arbetslösa eller inskrivna i program. Det är tio procent färre än i januari år 2017.

Relaterade artiklar