Allt fler får hjälp med bostad via socialtjänsten

Så ser siffrorna ut för Skåne.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Totalt fick drygt 14 190 personer runtom i landet boendeinsatser enligt socialtjänstlagen den 1 november 2017. Det är en ökning med nästan 11 procent jämfört med 2016. Men hur länge insatserna pågår varierar kraftigt mellan länen. Det visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har satt samman.

– Vanligtvis är det sociala hyreskontrakt, det vill säga att kommunen har förstahandskontraktet och personen i fråga är andrahandshyresgäst, säger Barbro Engdahl, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

I Skåne finns det 2 852 personer som har beviljats bistånd i form av boende. Av dessa gäller 1 040 av ärendena långsiktigt boende. Det är 36 procent av totalen, vilket placerar Skåne långt ner i listan över län med största andelen långsiktigt boende. Faktum är att bara Örebro län har en lägre andel. I län som Kronoberg och Uppsala handlade över 90 procent av fallen om hjälp med långsiktigt boende. För Sverige som helhet ligger samma siffra på 59 procent.

Foto: Grafik/Nyhetsbyrån Siren

Statistiken omfattar bland annat hemlösa, brottsoffer, personer som har ett spelmissbruk, flyktingar med uppehållstillstånd som är i behov av en bostad, anhöriga till personer med missbruksproblem och personer som är i behov av stöd i sin föräldraroll. Däremot ingår inte personer som har egna missbruksproblem.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar