Laddar

Allt fler barn lockas till KDFF:s Summercamp

För andra året i rad arrangerar Kristianstads DFF ett Summercamp. I år är det än fler barn som upptäckt aktiviteterna och lockats till Vilans IP. ”Det är skitroligt”, säger projektledaren Mia Carlsson.

delningar

Förra året beslutade regeringen att man skulle tilldela landets kommuner sommarlovsstöd, för att dessa skulle ha möjlighet att genomföra kostnadsfria aktiviteter för barn i åldrarna 6-15 under sommarlovet. Det var genom det som Kristianstads DFF sommaren 2016 valde att starta upp det Summercamp, som nu pågår för andra året i rad.

– Förra året ansökte vi. För vi visste att vi kommer ha den här platsen (spontanidrottsplatsen på Vilans IP reds. anm.) redo om nåt år, och då är det bra att ha haft ett första år. Så förra året var det första och nu är detta andra, , säger KDFF-försvararen Mia Carlsson, som är projektledare för ”Summercamp i city med KDFF”, och fortsätter:

– Man känner att det är många som kommit tillbaka från förra året, det är några nya och det kommer nya varje dag – vilket är skitroligt. Bara i dag har det kommit tio nya barn, som vi inte visste om. Så det känns ändå som att folk vet om det, och det är ju det som är det viktiga.

Idén om att starta upp ett eget Summercamp kom efter en förfrågan från kommunen. Inspirerade av klubbprojektet ”Kids in Motion” – som arbetar för att barn ska röra mer på sig – valde man att starta upp det två veckor långa sommarlägret, som drivs i samarbete med Kristianstads kommun och Skåneidrotten.

 

Mia Carlsson är en av två projektledare till Summercamp i city.

 

– Det handlar om att barn i dag måste spontanidrotta mycket mer. De sitter för mycket stilla, det händer ingenting och vi vill dra igång att de ska kunna komma hit. Vi har byggt denna platsen här, tillsammans med kommunen, för att vi ska få barn hit.

– Sen bor vi också i ett område, Charlottesborg och Vilan, där det finns barn som behöver komma ut, träffa nytt folk och integreras i samhället. Så det var väl det det handlade om från första början, förklarar Mia Carlsson.

Att just Mia Carlsson blev projektledare för ”Summercamp i city med KDFF” – en roll hon har tillsammans med tränaren Elísabet Gunnarsdóttir – berodde på att hon som heltidsproffs hade mycket fritid sommaren 2016. Engagemanget från barnen, Gunnarsdóttir och lagkamraten Amanda Edgren, som är projektledare för Kids in Motion, har därefter smittat av sig.

Skillnaderna på 2017 års och 2016 års läger är flera. I år har ledarna tillgång till spontanidrottsplatsen, istället för att ständigt hitta på nya aktiviteter på grönytan som tidigare låg vid Vilans IP. En annan viktig skillnad är att lägret i år inte domineras utav flickor, likt ifjor.

– Det är fler barn. Fler pojkar. Förra året var det väl lite… I och med att KDFF arrangerade det var det nog många som trodde att det bara var för tjejer, då KDFF bara är en tjejförening. Men i år är vi verkligen 50-50 – och det är skitroligt. Vi ser också nu att vi når ut till de områdena vi vill nå ut till. Det vill säga att vi fått in fler barn med utländsk bakgrund. Det är skitroligt, säger Mia Carlsson, som menar att spontanidrottsplatsens fotbollsplan kan vara anledningen till att man fått kontaktat med pojkarna och lyckats locka dem till lägret.

På lägret arrangerar Kristianstads DFF aktiviteter, vilket innebär att barnen inte enbart håller sig vid Vilans IP. Hur schemat för aktiviteterna sätts upp är dock väldigt beroende på hur många barn som dyker upp och hur vädret ser ut under dagen.

 

När man inte är iväg på aktiviteter håller man till vid Vilans IP.

 

– Vi har en satt aktivitet på förmiddagen, som t.ex. Slättängsskolan eller i morgon (läs i dag) stranden. Det är den givna aktiviteten. Efter lunch brukar det vara väldigt mycket att barnen vill ut och prova olika grejer. Sen är det vissa som är trötta efter förmiddagen och då kanske de måste sitta inne och pyssla i två timmar för att lugna ner sig lite. Så det är väldigt beroende på vad barnen känner. Det är på deras villkor. Det finns aldrig något bestämt, mer än när vi gör längre utflykter.

Förra året var det omkring 20 barn/dag på sommarlovslägret. Under den första veckan på året läger har man legat runt 30 barn och i nästa vecka – när många är hemma från semestern och flera föranmälda barn trillar in – uppskattar Mia Carlsson att man kommer ha besök av cirka 40 barn per dag.

– Det är lite så här beroende dag för dag. Det sker på barnens och föräldrarnas villkor. Det är vissa som kommer in när vi startar 8.30, sen är det vissa som kanske kommer in vid 10, för att det passar bättre med deras schema. Då måste vi vara ett alternativ till det och öppna för det. Så det är mycket som måste lösas lite spontant. Men vi känner ändå att vi klarat av det väldigt bra.

Tanken från KDFF:s sida är att driva vidare ”Summercamp i city” så länge staten bidrar med sommarlovsstöd, vilket är till och med 2019. Därefter finns en förhoppning om att projektet ska kunna bära sig själv och integreras i Kids in Motion.

Är du eller ditt barn – 6-12 år gammal – intresserad av att delta på Summercamp? Då finns mer information här.

Relaterade artiklar