Alliansen oense om badhuset

Alliansen har inte lyckats komma överens i badhusfrågan. Nu lyfts den ur den gemensamma politiken.

delningar

Inför valet har två av Alliansens partier gett löfte till väljarna om att arbeta för en ny lokalisering av det badhus som planeras att byggas vid högskolan på Näsby. Kristdemokraterna har föreslagit att ett nytt badhus ska byggas nära centrum, nära kollektivtrafiken och med utsikt mot vattnet.

Moderaterna gick också till val på ett badplats nära centrum och har föreslagit att det ska ligga på gamla Bangårdsområdet. Det vill säga den tomt där bland annat Laserdome har sin verksamhet.

– Fördelen med att hamna på bangårdsområdet är att det är kollektivtrafiknära och det ligger på en plats där vi vill utveckla staden. På området är det svårt att bygga bostäder ur bullerperspektiv, men offentliga byggnader går att bygga. Nackdelen är att vi får leva med Tivolibadet två år ytterligare, sade Peter Johansson (M) under våren 2018.

När Alliansen nu har enats om ett gemensamt program har frågan om badhuset lyfts ur den gemensamma politiken. Moderaterna och Kristdemokraterna har inte lyckats att komma överens med Centerpartiet och Liberalerna.

– Badhuset har varit elefanten i rummet. Partierna är inte överens i om frågan om badhuset. Därför lyfts den ur Allianssamarbetet. Vi hittade ingen väg till en kompromiss. Vi ska gemensamt ta beslut om vad det kommer kosta efter att olika alternativ har tagits fram. Moderaterna är tydliga att inte stå bakom byggstart där det ska byggas, säger Peter Johansson (M).

– Kristdemokraterna säger inte heller ja till ett startbesked, men det är majoritetens beslut som avgör. Alliansen kan inte stupa på bara en fråga, då fick vi lyfta ut denna ur samarbetet, säger Christina Borglund (KD).

Här är tomten på Näsby som M och KD säger nej till, för bygget av ett badhus.

Sedan tidigare är det beslutat att badhuset ska byggas på Näsby, på en tomt intill Högskolan och Krinova.  ABK:s dotterbolag Sikab har fått uppdraget att projektera det nya badhuset under våren och hösten 2018. Nu kommer det att tas fram olika kostnadsförslag och idéer om hur den nya anläggningen kan bantas. 

Någon gång i februari/mars nästa års kommer ett beslut om startbesked. Fram tills dess väntas fler diskussioner, där en majoritet av politikerna måste bli överens om badhusets utformning.

– När beslutet fattas om startbesked kommer de (Moderaterna) att behöva markera. Vi måste vara överens med S och SD om kostnaden. Det är process som nu måste ske i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Pierre Månsson (L).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar