Alliansen är överens – här är deras politik

Alliansparterna presenterade på fredagen sin gemensamma politik. "Skola och omsorg" prioriteras högst, säger Pierre Månsson (L).

delningar

Sju veckor har det tagit, men nu är Alliansen i Kristianstad överens om sin politik – förutom i badhusfrågan. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har gemensamt 29 av 65 mandat och har gått fram på att styra tillsammans. Det har krävts många diskussioner både på helger och kvällar.

– Ett arbete med fyra partier har gjort att vi har haft en längre startsträcka. Vi har haft många möten, men känner att vi har en gemensam bas. Vi gick till val på att Alliansen ska regera tillsammans och det ska vi göra nu, säger Karl Gemfeldt (C).

Det gemensamma programmet innehåller ett flertal löften till Kristianstads invånare. De vill att hela kommunen ska leva och vill utveckla servicen i de sex basorterna. Många satsningar ska också göras inom skolans område.

– Alla ska får en bra start i livet och där är skolan en avgörande del. Vi vill ha studiero och fokus på att nå kunskapsmålen, säger Karl Gemfeldt (C).

På fredagen höll de presskonferens.

Den största frågan som Alliansen tar upp är dock framtidens ekonomiska utmaning. Förra året hade kommunen ett överskott på 174 miljoner kronor, men de kommande åren krävs det investeringar i miljardklassen. Någon skattehöjning är dock inte aktuell.

– Ekonomin är den största utmaningen vi har framför oss. Vi måste se till att vi använder pengarna på rätt sätt. Skola och omsorg är det som prioriteras högst och staten måste ta ansvar den utbyggnad som måste göras i landets kommuner. Vi kommer inte att kunna spara oss ur det, utan det behövs nya pengar, säger Pierre Månsson (L).

Alliansen lovar nu att utveckla samarbetet med barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne. Fler barn och unga ska få hjälp med sin psykiska hälsa och för det krävs förebyggande insatser.

De lovar också en ökad trygghet. Kommunen kommer att fortsätta med ordningsvakter och kameraövervakning. Dessutom ska det göras insatser som motverkar att ungdomar hamnar i kriminalitet.

Fler äldreboenden, trygghetsboenden och serviceboenden ska byggas. Behovet ökar när befolkningen blir äldre. Enligt partierna ska det vara "gott att leva och åldras i Kristianstad".

Alliansens program.

Insatser ska också göras för integrationen. Nyanlända ska känna en större delaktighet i samhället, men det ställs också krav.

– Det ska ha ett aktivt deltagande i SFI för att göra sig anställningsbara. Språket är en av nycklarna in på arbetsmarknaden. Ingen kan bli försörjd av det offentliga utan krav på motprestation, säger Karl Gemfeldt (C).

Det sista löftet handlar om klimatet. Det området ska utvecklas under de kommande åren.

– Kristianstad har ett utsatt läge bland annat vad gäller kusterosion. Det är frågor vi måste arbete med. Vi bör bygga solceller på kommunala byggnader, minska plastanvändningen och stimulera alternativ. Kommunen ska vara en förebild, säger Christina Borglund (KD).

Hur ser ni på chanserna att få genom era förslag som en minoritetsallians?

– Jag tror att vi kommer att hitta en bred samsyn om budgeten för år 2019. Vi kommer att sitta ner i alla partier och diskutera framtiden, säger Peter Johansson (M).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar