Laddar

Äldre kvinna fick hål i strupen – åtgärdades för sent

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot CSK.

delningar

En äldre kvinna fick ett hål i matstrupen vid en tittundersökning av gallan. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritik mot CSK.

Det var i november 2017 som det misslyckade försöket inträffade. Kvinnan skulle undersökas med ett endoskop, en kamera med böjlig slang som förs ner genom matstrupen. Instrumentet kom dock inte ner ordentligt genom strupen, vilket förmodligen berodde på en inflammation. Hon var inlagd på sjukhuset i samband med händelsen, men trots flera symtom på att strupen tagit skada dröjde det nästan ett dygn innan strupen röntgades och skadan upptäcktes, något som myndigheten är kritisk till.

”Under kvällen tillkom symtom med tilltagande ansiktssvullnad och andningsbesvär, varför en sjuksköterska på avdelningen kontaktade jourhavande kirurgläkare. Denne gjorde ingen dokumenterad undersökning av patienten, utan kontaktade i sin tur jourhavande medicinläkare som undersökte patienten och ordinerade olika läkemedel mot andningsbesvären. Några dokumenterade överväganden avseende en eventuell esofagusperforation framgår inte vid detta tillfälle. Först på morgonronden togs beslut om en röntgenundersökning som visade att det fanns tecken på esofagusperforation”, står det i handläggningen.

Enligt kvinnans dotter var tillståndet livshotande och hon blev tvungen att akutopereras i Lund. Ivo anser att kvinnan inte fått en sakkunnig och omsorgsfull sjukvård, men det finns inget i underlaget som visar att  att hålet uppkom genom oaktsamhet eller oskicklighet.

 

Relaterade artiklar