Åklagaren om mordet: ”Mycket tragiskt historia”

Polisen på plats vid stugan efter mordet i Åhus. - Foto: Arkiv

En 4 000 sidor lång förundersökning ligger till grund för rättegången när 29-åringen ställs inför rätta på tisdag. Ännu finns det inget klart motiv.

delningar

Mordhistorien tar sin början klockan 01.15 under natten till den 10 april. SOS Alarm tar emot ett samtal om att en 32-årig kvinna har hittats livlös i en stuga på Äspet i Åhus. Flera polispatruller och en ambulans kör dit och fastigheten spärras av.

Rättsmedicinalverkets undersökning visar att kvinnan har bragts om livet genom upprepade knivskärningar mot ansiktet, halsen och överkroppen. Sedan april månad har det genomförts en omfattande utredning som på onsdagen har lett fram till åtal. Förundersökningen är hela 4 000 sidor lång.

–Det är en omfattande utredning som har pågått under åtta månader. Anledningen till att det dragit ut på tiden är att vi väntat svar från Nationellt Forensiskt Centrum, dit vi bland annat skickat dna och fingeravtryck. Det har varit en lång väntetid hos dem. Samtidigt har det inneburit att vi kunnat genomföra fler förhör och kartlägga vad som skett, säger kammaråklagare Martin Hansson.

Den 29-årige mannen kommer på tisdag den 11 december att ställas inför rätta misstänkt för mord. Den största delen av rättegången kommer att ske inför öppna dörrar. Han ska enligt åklagaren ha begått gärningen med uppsåt, men förnekar själv brott och påstår att det skedde i självförsvar. 

Under utredningen har det hållits över 200 förhör. Vittnen har berättat både om iakttagelser kring brottsplatsen och om hur kvinnan var som person. Under rättegången kommer både poliser och rättsläkare att förhöras. Det handlar om ett tiotal vittnen.

Det har också genomförts en omfattande teknisk analys av blod, spår och granskning av gärningsmannens dator och mobiltelefon. En personbil, kläder, knivar och tekniska prylar har tagits i beslag. Kroppen har också undersökts för att fastställa dödsorsaken. Det visade sig att kvinnan dog av förblödning.

– Det finns en omfattande teknisk bevisning, samtidigt som det bara fanns två personer i stugan när mordet skedde. En av dem är avliden. Det ligger till grund för vår bedömning, säger Martin Hansson.

Påverkar det något att den misstänkte mannen nekar till brott?

– Nej, egentligen inte mer än att det kan påverka vilka frågor vi ställer. I utredningen har vi gjort oss en bedömning om vad som har skett och vad som är relevant.

Har det kommit fram något motiv?

– Det är något som den tilltalade själv kommer att få svara på under rättegången. Så vitt jag vet är det ett tragiskt relationsbrott, säger Martin Hansson.

Under sommaren gav Kriminalvården ett yttrande där det framkommer att 29-ringen levde under ordnade förhållanden, med en bostad, arbete och stabil ekonomisk situation. Han hade levt med sin sambo i fem månader i ett vinterbonat fritidshus innan dess att hon mördades. 

Det finns en bakgrund med missbruk där han använt både kokain och cannabis, men det är oklart ifall det har någon koppling till mordet. 29-åringen har sökt behandling, men fått återfall. Sedan tidigare förekommer han endast i polisens belastningsregister för ett trafikbrott.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar