Laddar

Åklagaren om domen i spädbarnsfallet: ”Båda föräldrarna borde dömas”

Mamman friades helt och pappan dömdes. Här är åklagarens ord efter domen.

delningar

En cirka fem veckor gammal flicka blev den 9 september år 2016 förd till sjukhuset i Kristianstad med andningssvårigheter. Föräldrarna hade ringt till SOS Alarm och påbörjat hjärt- och lungräddning då barnets hjärta inte slog.

Trots stora insatser avled flickan till följd av en hjärnblödning. Nu döms pappan till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel, men frias från misstankarna om vållande till annans död. Beslutet kom under måndagen.

– Jag har inte hunnit läsa domen, men jag står fast vid det som tidigare framkommit i min plädering. Hovrätten har inte utvecklat frågan om straffvärde. Det jag kan säga är att jag finner att båda föräldrarna borde dömas för vållande till annans död, säger åklagaren Eva Norberg till Kristianstadsbladet.

Rättsprocessen har pågått under en lång tid. Redan dagen efter att flickan dog blev föräldrarna gripna av polisen. De satt därefter häktade i nästan nio månader innan tingsrätten friade dem. Enligt domen gick det då inte att utesluta att barnet led av någon sjukdom.

Flera månader senare togs fallet även upp i Hovrätten över Skåne och Blekinge. En stor del av den domen innehåller förklaringar från rättsläkarna. Där diskuteras det olika typer av sjukdomar som skulle kunna ha orsakat flickans cirka 20 gamla revbensbrott och blåmärken.

Hovrättens samlade bedömning är att sjukdomar inte kan ha orsakat den typen av skador. Det måste ha skett på grund av yttre våld. Enligt ett pressmeddelande från hovrätten har mannen visat ”synnerlig hänsynslöshet och råhet genom att vid upprepade tillfällen misshandla ett mycket litet och helt försvarslöst barn som var helt beroende av honom”.

Mamman har friats helt från misstankarna misshandel.Det finns inga bevis som pekar på att hon skulle ha undvikit att ingripa, ifall hon förstod att flickan blev misshandlad. Därmed kan hon inte fällas på garantansvaret.

– Hon är glad och lättad, Jag hoppas att hon nu får lugn och ro. Att gemene man lugnar ner sig. Hon har haft det otroligt besvärligt med folk som trakasserat henne, säger Torgny Dahlberg, mammans försvarsadvokat, till Kvällsposten.

24kristianstad.se har varit i kontakt med åklagare Eva Norberg, som då inte hade möjlighet att ge en kommentar. Pappans advokat har inte varit tillgänglig under måndagen.

Relaterade artiklar