Åhusmordet: 29-åringen kan ha haft psykisk störning

Polisen gick igenom soptunnorna efter det misstänkta mordet. - Foto: Arkiv

På måndagen var sista rättegångsdagen för Åhusmordet. Nu ska det avgöras ifall 29-åringen hade en psykisk störning vill tillfället för gärningen.

delningar

I fyra dagar har Kristianstad tingsrätt tagit del av tekniska bevis och vittnesmål angående det misstänkta mordet i Åhus. Det handlar om en knivskärning den 10 april i en stuga på Äspet som slutade med att en kvinna i 30-årsåldern avled. Hennes 29-åriga sambo misstänks ha dödat henne, men förnekar brott.

– Han anser sig ha befunnit sig i en nödvärnssituation och enligt svensk lag har man rätt att försvara sig med samma våld som utövas mot dig. Han har själv blivit angripen med kniv och försvarat sig med kniv, sade advokat Björn Hurtig till P4 Kristianstad.

Den sista rättegångsdagen vittnade mamman, enligt rapporteringen från P4 Kristianstad. Hon hade lånat ut pengar till dottern på grund av en ekonomisk knipa. Den aktuella dagen fick hon ta emot flera sms med vädjan om kontanter. Dottern ska sedan tidigare ha blivit hotad av sin sambo.

– Hon var rädd. Hon var rädd för att han skulle ge sig på henne. Hon sa: "ni måste vara kvar i telefon", sade mamman i sitt vittnesmål, enligt Kristianstadsbladet.

Den tekniska undersökningen visar att kvinnan hade en stor mängd skador, varav ett tiotal på halsen. Mannen ska ha suttit gränsle över kvinnan och huggit henne med kniv. Enligt åklagaren motbevisar det att 29-åringen ska ha agerat i nödvärn.

Under rättegången presenterades också ett läkarutlåtande där det står att ”Allvarlig psykisk störning kan misstänkas vid gärningstillfället”. Av den anledningen kommer tingsrätten under tisdagen att ta beslut ifall 29-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den ligger då till grund ifall mannen ska få rättspsykiatrisk vård istället för fängelse, ifall det blir en fällande dom. Den typen av undersökning kan ta flera veckor att genomföra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar