Åhus laddar för årets stora julmarknad

Tomtar, karuseller, fackeltåg, musik och luciakröning. Det är bara några av aktiviteterna när Åhus arrangerar julmarknad.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Söndagen den 9 december blir det stor julmarknad och julskyltning i Åhus. Ett 80-tal aktörer hjälps åt att skapa julstämning i samhället. Det blir ett späckat program från klockan 12.00 och fram mot kvällen, med allt från parader till hantverksförsäljning och underhållning.

– Var du än befinner dig på julmarknaden så ska det finnas något som intresserar dig. Vi vill ha fram värme och gemenskap. Det är den dag då mest folk är ute i Åhus under vinterhalvåret och det kommer även folk från kransorterna och från stan. Det saknas en mysighet i samhället och dit försöker vi hitta nya vägar, säger Jan Jönsson, projektledare.

En nyhet är att nyöppnade Klosterbageriet medverkar under marknaden. De kommer att ha försäljning av julbröd, julkakor och kaffeservering. Absolut Home är också med för första gången, efter att ha invigt sitt besökscentra i somras.

– Experience Center är öppet för guidade turer som man bokar via hemsida. Där man får besökarna höra vår historia och komma in i fabriken. Vi kommer också att finnas i museet (vid torget) för att berätta om vad Absolut Home är, säger Frida Trieb, sales- and marketing manager på Absolut Home.

Scouterna grillar varje år korv på marknaden.

Ett stort antal utställare och knallar kommer att finnas på plats. En stor del av dem samlas vid Gärdskan och Sparbanken samt längs Köpmannagatan och i Åhus museum. Allt från fårskinn till julprydnader finns att köpa. Inne på Gärdskan blir det också fullt av aktiviteter med musikunderhållning, kafé och den årliga grantävlingen.

– I år kommer det att vara sex granar som olika personer eller företag har klätt och där besökarna får utse en favorit. Förra året var nästan 900 personer med och röstade, säger Camilla Frostebring på Gärdskan.

På torget kommer det samtidigt att bli fullt med aktiviteter. Välgörenhetsorganisationen Lions Club kommer att ställa dit ett stort antal bodar med glöggförsäljning, lotteri och utställare.

– Ett antal idrottsföreningar är med i bodarna och har egna aktiviteter. Ett UF-företag ställer ut som utvecklat projekt kopplat till stränderna. Helgeåns vänner ska berätta om sitt projekt som bland annat handlar om att rensa ån från vass, säger  Lars Johnsson i Lions Club.

Louice Bodin, Platsorganisation Åhus.

På torget kommer det också att ställas en scen där Jinglebellz och Funky School of Dance underhåller. På samma plats sker kröningen av Åhus lucia och det bjuds på dans kring granen.

Fackeltåg och tomtenisseparad är två av programpunkterna som återkommer. Den första avgår från Köpmannagatan och går mot torget. En populär aktivitet, särskilt för de yngsta.

– Vi har slutat med att folk ska behöva anmäla sig, för de kommer ändå. Det brukar medverka mellan 150-200 barn. Barnen får gärna komma tomteklädda för att skapa en julig stämning. Till och med ponnyhästar från Älleköpinge ridskola är julklädda. Paraden avslutas med att alla i barnen får en present, säger Louice Bodin, verksamhetsledare på Åhus Sweden.

Marknaden avslutas med en advent- och julkonsert, där gospelkören Joyful sjunger i S.ta Maria Kyrka. Det blir ”Christmas unplugged”.

Platsorganisation Åhus är huvudarrangör för julmarknaden. Se faktarutan för hela programmet.

FAKTA

ÅHUS TORG

11:00: Gudstjänst Åhus S:ta Maria kyrka.

13:00: Åhus Torg öppnar.

13:00 – 18:00: Lions med föreningar har lotterier på torget. Lions bjuder på glögg. Åhus Scoutkår grillar korv och har julcafé samt lotteri i församlingshemmet. Barnkaruseller.

13:00-18:00: Åhus museum/ St Annas gång har öppet med hantverkare på plats.

13:00:Jinglebellz underhåller.

14:00: Tomtenisseparaden beräknas anlända.

14:15: Dansuppvisning av Funky school of Dance.

15:00: Åhus Blåsorkester.

16:00: Dans kring granen med Jinglebellz.

16:45: Tomten anländer tillsammans med fackeltåget och delar ut godis till barnen.

17:00: Kröning Åhus Lucia & Julsånger från scenen.

18:00: Gospelkonsert i S:ta Maria kyrka med gruppen Joyful.

KÖPMANNAGATAN

12:00-18:00: Butiker och knallar har öppet.

13:00-16:00: Räddningstjänsten finns på plats.

13:00-16:00: Ponnyridning framför The Absolut Companys entré. Scouterna grillar korv och Familjepysselverkstad vid Nya Conditoriet

13:30: Tomtenisseparad från Gärdskan till Åhus torg. SPF Havsvinden sjunger allsång utanför Qriss.

16:30: Scouternas fackeltåg och lucia går från Gärdskan till Åhus torg

GÄRDSKANS JULSTUGA

12:00–18:00: Gärdskan öppet. Julcafé, levande verkstad, Ida & Nils sjunger och spelar på innergården. Percys Showroom. Hantverkare (Nätverket för folkhälsa). Barntävlingar, sopp- & glöggförsäljning. Tomten tar emot önskelistor och delar ut godis. Grantävling, rösta på din favoritgran.

13:30 & 14:30: Gärdskans sånggrupp sjunger i caféet.

18:00: Julmarknad & Skyltning stänger.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar