Laddar

Åhus laddar för årets stora julmarknad

Tomtar, karuseller, fackeltåg, musik och luciakröning. Det är bara några av aktiviteterna när Åhus arrangerar julmarknad.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Söndagen den 9 december blir det stor julmarknad och julskyltning i Åhus. Ett 80-tal aktörer hjälps åt att skapa julstämning i samhället. Det blir ett späckat program från klockan 12.00 och fram mot kvällen, med allt från parader till hantverksförsäljning och underhållning.

– Var du än befinner dig på julmarknaden så ska det finnas något som intresserar dig. Vi vill ha fram värme och gemenskap. Det är den dag då mest folk är ute i Åhus under vinterhalvåret och det kommer även folk från kransorterna och från stan. Det saknas en mysighet i samhället och dit försöker vi hitta nya vägar, säger Jan Jönsson, projektledare.

En nyhet är att nyöppnade Klosterbageriet medverkar under marknaden. De kommer att ha försäljning av julbröd, julkakor och kaffeservering. Absolut Home är också med för första gången, efter att ha invigt sitt besökscentra i somras.

– Experience Center är öppet för guidade turer som man bokar via hemsida. Där man får besökarna höra vår historia och komma in i fabriken. Vi kommer också att finnas i museet (vid torget) för att berätta om vad Absolut Home är, säger Frida Trieb, sales- and marketing manager på Absolut Home.

Scouterna grillar varje år korv på marknaden.

Ett stort antal utställare och knallar kommer att finnas på plats. En stor del av dem samlas vid Gärdskan och Sparbanken samt längs Köpmannagatan och i Åhus museum. Allt från fårskinn till julprydnader finns att köpa. Inne på Gärdskan blir det också fullt av aktiviteter med musikunderhållning, kafé och den årliga grantävlingen.

– I år kommer det att vara sex granar som olika personer eller företag har klätt och där besökarna får utse en favorit. Förra året var nästan 900 personer med och röstade, säger Camilla Frostebring på Gärdskan.

På torget kommer det samtidigt att bli fullt med aktiviteter. Välgörenhetsorganisationen Lions Club kommer att ställa dit ett stort antal bodar med glöggförsäljning, lotteri och utställare.

– Ett antal idrottsföreningar är med i bodarna och har egna aktiviteter. Ett UF-företag ställer ut som utvecklat projekt kopplat till stränderna. Helgeåns vänner ska berätta om sitt projekt som bland annat handlar om att rensa ån från vass, säger  Lars Johnsson i Lions Club.

Louice Bodin, Platsorganisation Åhus.

På torget kommer det också att ställas en scen där Jinglebellz och Funky School of Dance underhåller. På samma plats sker kröningen av Åhus lucia och det bjuds på dans kring granen.

Fackeltåg och tomtenisseparad är två av programpunkterna som återkommer. Den första avgår från Köpmannagatan och går mot torget. En populär aktivitet, särskilt för de yngsta.

– Vi har slutat med att folk ska behöva anmäla sig, för de kommer ändå. Det brukar medverka mellan 150-200 barn. Barnen får gärna komma tomteklädda för att skapa en julig stämning. Till och med ponnyhästar från Älleköpinge ridskola är julklädda. Paraden avslutas med att alla i barnen får en present, säger Louice Bodin, verksamhetsledare på Åhus Sweden.

Marknaden avslutas med en advent- och julkonsert, där gospelkören Joyful sjunger i S.ta Maria Kyrka. Det blir ”Christmas unplugged”.

Platsorganisation Åhus är huvudarrangör för julmarknaden. Se faktarutan för hela programmet.

Relaterade artiklar