Laddar

Åhusforskaren kan hitta radikaliserade personer på nätet

Fredrik Erlandsson från Åhus har analyserat flera hundra miljoner offentliga poster på Facebook. Hans metod kan hjälpa till att söka efter radikaliserade personer.

delningar

Under de senaste fem åren har datorvetaren Fredrik Erlandsson från Åhus drivit ett forskningsprojekt som doktorand på Blekinge Tekniska Högskola.

Han har samlat in totalt 280 miljoner offentliga poster från Facebook. Det inkluderar 35 miljarder ”likes” och fem miljarder kommentarer. Mängden data är den största samlingen av data från Facebook.

– Vi har tittat på öppna grupper och sidor för att se vilka som pratar med vilka. Det är främst amerikanska sidor där man har kunnat identifiera nyckelpersoner. Det vill säga de som generar flest kommentarer och likes, säger Fredrik Erlandsson.

Genom metoderna kan man hitta de personer som är bäst på att sprida information på Facebook. Det vill säga de som är mest inflytelserika. Det skulle i sin tur kunna användas för att identifiera vilka som exempelvis sprider propaganda i en grupp.

– Ett av användningsområdena kan vara att att hitta nyckelpersoner och identifiera radikalisering. Man har också upptäckt att metoden skulle kunna användas inom medicin för MS-forskning, säger Fredrik Erlandsson.

Genom att samla in den stora mängden data har doktoranden även visat att det kan finnas risker med vad man gör i sociala medier. Användarna lägger ut mycket information om sig själva som andra kan utnyttja. Det innebär att integriteten kan sättas på spel.

– Det finns appar på Facebook där man kan göra olika tester. Då låter man samtidigt de som skapat appen få tillgång till personlig information som de kan använda sig av, säger Fredrik Erlandsson.

På måndag i nästa vecka kommer Fredrik Erlandsson att hålla sin disputation. Det kommer att ske på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona.

– Det känns jättehärligt att vara klar, få försvara arbetet och att kunna plocka ut en doktorstitel i datorvetenskap.

Relaterade artiklar