Laddar

Åhus-företaget åker på stor skattesmäll

Det välkända företaget från Åhus åker på en stor skattesmäll.

delningar

Tha Absolut Company med sprittillverkning i Åhus har åkt på en stor skattesmäll. Nu kommer de att upptaxeras med 100 miljoner kronor, efter en dom i Kammarrätten. Det skriver tidningen Dagens Media. Bakgrunden är en revision som gjordes för flera år sedan. Där hittade Skatteverket saker som kan strida mot regelverket.

Företaget hade sålt produkter av märket Absolut Vodka billigt till sitt amerikanska dotterbolag. I gengäld hade de köpt distributionstjänster till ett för högt pris. De transaktionerna har enligt Skatteverket inte skett på affärsmässiga villkor.

Det ursprungliga beslutet blev att upptaxera Åhus-företaget med motsvarande 247 miljoner kronor. Det överklagades till förvaltningsrätten, som sänkte summan med 84 miljoner kronor. Nu har även Skatteverket överklagat.

Det slutar med att The Absolut Company ska betala skatt på ytterligare 100 miljoner kronor i intäkter. Summan baseras på dollarkursen för tio år sedan. Hur företagets ekonomi påverkas är inget som framgår av domen. Bolaget med cirka 500 anställda, hade nämligen en vinst (efter finansnetto) på närmare 1,4 miljarder kronor i det senaste bokslutet år 2016.

Relaterade artiklar