78 nya tjänster ska tillsättas i Kristianstad

Myndigheten har fått uppdrag av regeringen att utöka sin verksamhet. Nu drar de igång en kampanj för 78 nya tjänster.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

För ett år sedan var civilministern Ardalan Shekarabi på besök i Kristianstad. Där gav han beskedet att Trafikverket skulle få utökade resurser och lokalt förstärka kontoret med 80-100 tjänster. Det är ett led i arbetet med att utlokalisera de statliga myndigheternas arbete från Stockholm.

Sedan dess har ett 30-tal personer rekryterats och nu dras en stor kampanj igång för att anställa ännu fler. Bakgrunden är regeringens stora satsningar på väg och järnväg. Projekt och underhåll för hundratals miljarder finns med i planen.

– Det gasas på och vi som jobbar med frågorna tycker att det är roligt. Det finns ett stort behov av satsningar på infrastruktur, säger Lennart Andersson, regionchef för Trafikverket i Region Syd.

Totalt är det 78 tjänster som kommer att annonseras ut nu på måndag. Rekryteringskampanjen kommer att märkas bland annat i sociala medier, ombord på Pågatågen och på Trafikverkets hemsida. Alla från enhetschefer till handläggare och utredare kommer att få jobb i Kristianstad. 

– Vi tror givetvis på en attraktionskraft i de här tjänsterna, att de tål både att pendla och flytta till. Vi bor i en region med bra kommunikationsmöjligheter både mot Blekinge och mot Malmö. Fördelen med Trafikverket är vårt intressanta uppdrag. När jag träffar studenter så blir det ögonöppnare för dem att vi har många intressant projekt som har betydelse för både medborgare och näringsliv, säger Roger Essbrant, HR-chef för verksamhetsområde planering.

Ett av de stora projekt som Trafikverket ansvarar för är höghastighetstågen mellan Lund och Hässleholm. Det är ett skarpt projekt som ligger i planeringen mellan år 2024 och år 2029. Idén är att skapa en helt ny järnväg längs sträckan, där persontåg kan färdas uppemot 320 kilometer per timme.

För ett år sedan fick Trafikverket i Kristianstad besök av civilministern.

Ett annat stort projekt är att utreda möjligheten att bygga en tåg- och vägförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Trafikverket har fått uppdraget att ta fram ett underlag som regeringarna sedan kan ta ställning till.

– Det behövs resurser och kompetens för att omsätta detta i verkligheten. Vi jobbar med allt från gymnasiet till högskolor och universitet för att locka folk till branschen och har en mängd olika yrken inom Trafikverket. Närmare bestämt 150 olika roller, säger Roger Essbrant.

Kompetenskraven för de olika tjänsterna varierar. Det finns både tjänster som projektledare och som enhetschef. Trafikverket lyfter fram möjligheten att kunna göra karriär inom myndigheten, liksom chansen att utmana sig själv.

–  Projektledartjänsterna är en övergripande tjänst om ledarskap som handlar om att leda projekten framåt. Det finns även tjänster med specialistkunskap, exempelvis för bana och miljö. Vi gör rekryteringen både för att möta det ökade behovet och för de projekt som ska rulla i igång, säger Dennis Andersson, enhetschef på avdelningen för investering.

– Vi måste också ta hand om allt det nya som byggs och till det behövs folk. VI behöver projektledare och projektingenjörer, bland annat för att följa upp de kontrakt vi har med våra entreprenörer, säger Catarina Johansson, enhetschef för underhåll.

Vad är fördelen med att arbeta på Trafikverket?

– Vi mäter engagemanget för medarbetarna och där får vi bra resultat. Vi tar hand om personalen och får det engagemang som behövs. Det handlar om att ha ett arbete som är roligt att gå till och där man utvecklas, säger Dennis Andersson.

Antalet tjänster på Trafikverkets kontor kommer att öka från cirka 135 för ett år sedan till cirka 230 i slutet av år 2019. Parallellt med rekryteringen pågår nu en renovering av de utökade lokalerna på Björkhem. I april månad ska det nya kontoret invigas och då kommer ett stort antal personer också att ha anställts.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar