Laddar

70-åring förde hundratals liter öl över gränsen – blev åtalad för smuggling

En man från Kristianstad skulle köra hundratals liter öl över gränsen. Då blev han åtalad för smuggling.

delningar

Mannen som är i 70-årsåldern och hemmahörande i Kristianstad, åkte ner till Tyskland för att köpa alkohol. Han brukar göra det några gånger per år. Just denna gång fastnade han i tullen. I slutet av januari stoppades han på bron i samband med en kontroll.

Det visade sig att mannen hade med sig cirka 12 liter sprit, över 550 liter öl och 24 liter vin. Han hävdade att det var för privat bruk och skulle räcka i ett år framöver. Mannen uppges sedan tidigare haft en alkoholmissbruk, men som nu har minskat.

Polisen trodde dock inte på versionen om att all öl och sprit är för hans eget bruk. Han åtalades för smuggling och det hela har nu tagits upp i Malmö tingsrätt. Där har de nu tagit beslutet att mannen ska frikännas från alla anklagelser.

I domen skriver de att det enligt lagen inte står angivet hur mycket alkohol man får föra in från utlandet. Det som begränsar är att man själv eller familjen ska kunna dricka det själv. Referensmängden uppges vara 10 liter sprit, 90 liter vin samt 110 liter öl.

Eftersom att 70-åringen sedan tidigare dricker mycket öl och sprit, tycker tingsrätten att mängden alkohol inte är anmärkningsvärt hög i just detta fall.

Relaterade artiklar