Laddar

32-årig kvinna dog efter förlossning – familjen kritisk

En 32-årig kvinna födde i fredags tvillingpojkar på sjukhuset i Kristianstad. Men när läkare skulle avlägsna moderkakan fick hon dödliga skador. I tisdags stängdes respiratorn av då kvinnan konstaterats hjärndöd.

delningar

32-årig kvinna och hennes make åkte in till sjukhuset i Kristianstad med förhoppningen att det skulle bli en av de lyckligaste dagarna i deras liv. Kvinnan var gravid med tvillingar, och under fredagen var det dags för förlossningen. Men det som skulle bli en glädjens dag, förvandlades till en mardröm.

Kvinnan som 2015 födde två tvillingdöttrar, skulle nu föda två tvillingpojkar. Initialt gick förlossningen bra. Men när läkare skulle avlägsna moderkakan fick kvinnan dödliga skador, skriver Kvällsposten.

Kvinnan klagade på att det gjorde ondare att när läkarna drog i moderkakan än det gjorde att föda barnen.

– Läkaren drog hårt i moderkakan tre gånger. Det började blöda och personalen sa att det hade blivit ett hål i livmodern. De frågade maken om han ville att livmodern skulle opereras bort eftersom det kanske skulle kunna hjälpa henne överleva. Det sa han ja till, säger en kusin som berättar makens vittnesmål till Kvällsposten.

Kvinnan fördes till en operationsal där läkare försökte hålla kvinnan vid liv. Familjen fick veta att kvinnans hjärta slutade slå under en halvtimme innan läkare fick igång det igen. Men då hade kvinnan redan drabbats av allvarlig syrebrist. Under tisdagen stängdes respiratorn av som höll efter att röntgenbilder slagit fast att hon var hjärndöd.

En vecka innan födsel hade läkare bestämt att kvinnan skulle göra en naturlig födsel – trots att hon önskat att föda genom kejsarsnitt som vid första gången.

Nu berättar familjen om händelsen till Kvällsposten i hopp om att ansvariga ska ställas till svars. Och själva är de djupt kritiska mot sjukhuset – som beklagar händelsen.

– Det som har hänt är helt fruktansvärt. Alla är förkrossade. Detta är inget som ska hända, men det hände tyvärr ändå, säger Sergio Padoan, chefsläkare med ansvar för kirurgivården i östra Skåne.