30-årig våldtog och misshandlade sin exfru

Mannen döms till tre år och 10 månader i fängelse av Kristianstad tingsrätt. - Foto: Arkiv

En man i 30-årsåldern döms till fängelse efter att ha slagit sin exfru flera gånger och utsatt henne för våldtäkt.

delningar

För cirka fem år sedan blev paret tillsammans, de bosatte sig i en lägenhet i Kristianstad, flyttade ut från kommunen, fick en son tillsammans och gifte sig. De har varit år fyllda av våld och hot för kvinnan, något som nu har fått sitt rättsliga efterspel i Kristianstad tingsrätt.

Ett av de första brotten skedde sommaren år 2014. Kvinnan skulle då möta mannen vid Ekenabben. Det uppstod bråk där han kallade henne för ”en jävla hora”, drog henne i håret och slog med knytnäven i ansiktet. Misshandeln fortsatte senare i hemmet där kvinnan och blev hotad med en yxa.

Två år senare ville kvinnan lämna mannen, något som ledde till ytterligare en misshandel. På vägen till tågstationen körde han in på en skogsväg, stannade bilen och slog henne upprepade gånger. Hennes läpp svullnade upp och två revben bröts. De fick uppsöka läkarvård där kvinnan uppmanades att skylla skadorna på en cykelolycka.

Året efter fortsatte hoten och i somras eskalerade brotten. Mannen har slagit henne i ansiktet och kastat kokande vatten över kvinnan. I en dusch blev hon så illa misshandlad att det blev frakturer på tänderna och det började att blöda från huvudet.

Samma sommar blev kvinnan utsatt för en våldtäkt. Hon satt i sängen och kollade på tv, då mannen tvingade henne till oralsex. Han tog sina händer bakom hennes huvud och tryckte, trots att hon försökte streta emot och sa att hon inte ville. Det skulle dröja fram till slutet av augusti år 2018 innan polisen kontaktades.

Händelsen har nu tagit upp i rättegång, där ett stort antal personer vittnar. Bland dem poliser och vårdpersonal. Mannen döms till tre och och tio månader i fängelse för grov misshandel, våldtäkt, skadegörelse och grov kvinnofridskränkning. Han ska också betala 284 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

30-åringen förekommer sedan tidigare i 30 avsnitt belastningsregistret. Han dömdes senast år 2012 till tre års fängelse för rån, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, övergrepp i rättssak och vapenbrott.

FAKTA

Så söker du hjälp om du blivit utsatt för våld i nära relationer:

Om du blivit utsatt för våld eller hot av någon nära, kan ett första steg vara att prata med en vän, en släkting eller någon annan som du litar på. Det är bra om fler känner till din situation.

Du kan ta kontakt med Socialtjänsten i kommunen för att få hjälp. I Kristanstad har Kriscentrum hand om de frågorna.

En kvinnojour kan ge både krisstöd i en akut situation och hjälp att bearbeta erfarenheter av våld efter att en relation avslutats. Du kan hitta information om var din närmaste jour finns Roks hemsida eller hos Unizon.

Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 kan ge dig stöd. De kan också ge dig information om var du mer kan söka hjälp, exempelvis hos polisen, socialtjänsten eller en kvinno- eller tjejjour. Du kan vara anonym.

Källa: 1177.se

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar