30 år sedan Hillsborougholyckan: "En mänsklig tsunami"

96 personer omkom och 766 personer skadades i olyckan. Björn Melin från Kristianstad har skrivit en bok om Liverpool FC och berättar om katastrofen.

delningar

Under måndagen den 15 april har det gått 30 år sedan Hillsborougholyckan i England där 96 personer omkom och 766 personer skadades. Liverpool FC skulle möta Nottingham Forest i FA-cupens semifinal och matchen skulle traditionsenligt spelas på neutral plan, på Hillsborough i Sheffield, England. Det var en av de viktigaste tävlingarna att vinna på den tiden. Men många supportrar som reste till Sheffield blev försenade och hade svårt att komma in på arenan i tid innan matchstart klockan 15.00.

Björn Melin från Kristianstad är Liverpoolsupporter sedan barnsben, och har även har skrivit boken "Liverpool Football Club – You’ll Never Walk Alone", om klubben.

– På matchdagen var det ovanligt få Liverpoolsupportrar på plats i god tid. Det berodde bland annat på vägarbeten och trafikstockningar som gjorde att fans blev försenade. Dessutom bidrog dålig organisation och bristfällig skyltning till att alldeles för många Liverpoolsupportrar samlades på en avgränsad del av ståplatsläktaren Leppings Lane, berättar han.

På den tiden var det stängsel mot planen och på sidorna, precis som en bur. Ståplatsläktaren var i betong och den tydligaste ingången var en öppning till mitten av läktaren där det redan var fullt. De som stod längst fram kunde inte ta sig framåt, i sidled eller bakåt. De var fast och kom ingenstans.

– En viktig orsak till att katastrofen inträffade var att matchen inte blev senarelagd trots att så många supportar ännu inte hade kommit in på arenan strax innan avspark. Istället valde polisen att öppna en sidogrind in på arenan som gjorde att tusentals supportrar vällde in på den redan överfulla ståplatsläktaren. Det blev som en mänsklig tsunami vilket gjorde att supportrar kvävdes, klämdes och krossades till döds, säger Björn Melin.

När folk försökte rädda sig genom att klättra över staketet till planen förstod polisen till en början inte att situationen på läktaren var en pågående katastrof, utan bedömde det som en planinvasion. Sex minuter efter matchstart – klockan 15.06 – sprang en polis in på planen och meddelade domaren om situationen, som då stoppade matchen. Men katastrofen var redan ett faktum.

Björn Melin. Foto: Privat

Björn Melin fastnade för Liverpool FC som ung och hade spelarna som barndomshjältar. Genom åren har kärleken till klubben vuxit sig ännu starkare. Den 15 april är en dag som Björn har stor respekt för och under måndagen skänker han en extra tanke till offren, deras anhöriga och inte minst till de som överlevde tragedin.

– Detta är en fotbollskatastrof av sällan skådat slag. 1980-talet i England präglades tyvärr av huliganism och det var därför man avgränsade supportrarna med staket. De var i princip inburade. Polisen betraktade fotbollsfans som djur snarare än supportrar. Fotbollsarenorna i England var på den tiden dessutom ofta undermåliga och i många fall en säkerhetsrisk i sig, berättar Björn Melin.

95 personer dog i samband med katastrofen. Det 96:e dödsoffret låg i koma i nästan fyra år innan han avled. 766 personer skadades. 

– Myndigheterna och polisen mörklade hur det gick till genom att skylla på supportrarna. Vid vittnesförhör strök man relevanta uppgifter och tidningen The Sun spred lögner om vad som hände. Den tidningen är bojkottad i Liverpool sedan dess. Det finns många aspekter av historien, men mörkläggningen och lögnerna gör tragedin ännu svartare, säger Björn Melin.

Det är först på senare år som man gjort grundliga ansvarsutredningar. Den 26 april 2016 fastslog en jury att det var polisens oförsiktighet som hade orsakat olyckan, men rättegången om skuldfrågan pågår än i dag.

– Kampen för upprättelse har pågått länge. Polisen spred bilden att det var mängder av fulla Liverpoolsupportrar som forcerade sidogrinden. Det var inte sant. Polisen hade faktiskt öppnat den. Det sades även att supportrarna attackerade ambulanspersonal och polis under pågående hjälpinsatser, och att de stal från offren, vilket inte heller var sant.

The sun, Foto: Arvedui89/Wikimedia commons, 040417 Liverpool - Fulham, Anfield Road - Tyst minut. Foto: ANDREW COULDRIDGE/Bildbyrån

I boken som Björn Melin har skrivit finns ett kapitel där han har intervjuat överlevaren Richard Moore, som var på plats på Hillsborough den där fruktansvärda lördagen för 30 år sedan.

– Man kan inte skriva en bok om Liverpool Football Club utan att ta upp Hillsborough. Ett kapitel är intervjun med Hässleholmsbon Richard Moore där han berättar sin historia. Sedan var det också viktigt för mig att ha med ett uppslag i svart där namnen på de omkomna står med, så att de aldrig glöms bort. Det yngsta offret var bara tio år gammalt och de allra flesta var tonåringar eller i tjugoårsåldern.

Richard Moore och de andra överlevarna bär med sig upplevelser och minnen från den 15 april 1989 som de flesta andra inte ens kan föreställa sig.

– De såg människor och kamrater dö runt omkring sig, och efteråt fick de inte stöd från samhället utan pekades istället ut som medansvariga till att folk dog, säger Björn Melin.

Vid Liverpools FC:s hemmaplan Anfield finns ett minnesmonument med namnen på alla 96 dödsoffer och en fackla som alltid brinner. I Liverpool känner alla någon som är drabbad – någon familjemedlem, släkting, en vän eller vänners vänner.

– Richard är faktiskt på plats i Liverpool för en minnesstund för första gången, tidigare har han inte klarat av det rent känslomässigt, berättar Björn Melin.

Minnestavla Foto: Wikimedia commons/BaldBoris, You'll never walk alone, Foto : Geograph/Tiger, Creative Commons

Hur uppmärksammas den 15 april i Liverpool?

– Varje år det här datumet har det hållits en minnesceremoni, ofta på Anfield men även i någon av stadens katedraler. Även i år kommer Anfield att vara öppet men bara för de närmast drabbade, vad jag förstår. Det kommer att hållas en tyst minut och stadens bussar kommer att stå stilla klockan 15.06 samtidigt som alla flaggor vajar på halv stång. Det kommer givetvis att uppmärksammas på alla möjliga vis, men tyvärr på ett mer avskalat sätt än vad som hade varit fallet om det inte pågick en rättegång kring skuldfrågan just nu. 

Hillsborougholyckan är något som har präglat klubben på djupet, och spelarna har alltid svarta sorgband på sig matchen närmast den 15 april. Siffran 96 finns dessutom inbroderade på lagets matchtröjor.

– Man kan tycka att 30 år är en lång tid men det här drabbade en hel stad på djupet. Det som också har bidragit är kampen för sanningen. Fansen som var där hade ingen skuld i detta överhuvudtaget. Det tog väldigt många års kamp för att officiellt komma fram till det, säger Björn Melin och fortsätter:

– De överlevande och anhöriga har aldrig gett upp. De har alltid krävt svar på vem som bär ansvaret och för det beundrar jag dem enormt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar