27-åring döms för brutala valprånet

Foto: Robert Rosén

"Man var livrädd och skräcken vad fruktansvärd"

delningar

En 27-årig man döms till fem års fängelse efter det brutala valprånet mot en hundkennel i Önnestad, Kristanstad. Samtidigt döms tre andra personer för häleri. En 34-årig man som var misstänkt för grovt rån frias helt.

Det var på eftermiddagen den 9 januari i år som ägaren Eivor Nilsson blev misshandlad och sprejad med färg i ögonen. Hon blev bunden runt båda händer och fötter samt att hennes ögon och mun tejpades över med silvertejp. Hon har under misshandeln känt svår dödsångest och har förlorat medvetandet. Efter rånet fick Eivor frakturer i ena foten och i flera revben samt behövde sys i huvudet.

– Först var jag ju så skadad och det gjorde så himla ont överallt. Man var livrädd och skräcken vad fruktansvärd, berättade kennelägaren Eivor Nilsson till 24Kristianstad en tid efter rånet.

"Överfallet har kännetecknats av mycket stor brutalitet", skriver tingsrätten.

I samband med misshandeln stals sex av Eivors valpar, fem av dessa hittades efteråt. 27-åringen hade satt in en annons om valparna före rånet och åkte upp mot Kristianstad några timmar innan rånet ägde rum.

Hans DNA fanns enligt den tekniska utredningen på ett buntband som polisen hittade på golvet i Eivors hundstall efter rånet. 27-åringen hanterade flera av de hundar som stals vid rånet och var drivande i hanteringen.

Förekomsten med hans DNA på buntbandet, tillsammans med övriga omständigheter, menar tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att han varit en av gärningsmännen vid rånet.

Tingsrätten menar att rånet har präglats av sådan synnerlig råhet att det ska rubriceras som grovt. Han döms till fem års fängelse.

34-åringen som åkt med 27-åringen upp mot Kristianstad några timmar före rånet frias dock.

"Starka skäl talar därmed för att han varit inblandad i rånet. Emellertid finns det ingen utredning som visar att han varit inne i hundstallet och agerat såsom gärningsman. Det framstår som fullt möjligt att han främjat gärningen på något annat sätt än såsom gärningsman", skriver tingsrätten.

27-åringens sambo, en 23-årig kvinna, åtalades för medhjälp till grovt rån och för att ha sålt stulna valpar. Hon döms endast för tre fall av häleri. Straffet blir villkorlig dom.

De två andra kvinnorna som även de åtalades för häleri dömdes. Den ena till villkorlig dom och dagsböter, den andra till skyddstillsyn.

Innan rättegången hoppades Eivor på en rättvis bedömning och riktade ett tack till det som stöd hon fått.

– Jag hoppas på att det blir en rättvis bedömning och att de får de straff som de ska ha. Jag är väldigt tacksam för all hjälp av media som har ställt upp. Det har kommit in så många tips till polisen. Och jag vill tacka för allt stöd och polisens hjälp, säger Eivor Nilsson.

Eivor får ett sammanlagt skadestånd på 50 000 kronor för kränkning och lidande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar