Laddar

25 år efter allsvenska debuten – spelar i Division 3

I början av 1990-talet spelade hon allsvensk fotboll i Wä IF. Numera är det spel i division 3 med Gärds Köpinge IF som gäller för Maria Örmgård Perssons del. ”Det blir en chans till”, säger hon.

delningar

Innan sammanslagningen till Kristianstad/Wä DFF (i dag Kristianstads DFF) var det Wä IF som var det stora laget i regionen. Totalt gjorde man sex säsonger i Damallsvenskan på 1990-talet, där Maria Örmgård Persson under flera säsonger var en del av laget.

– Jag kom till Wä säsongen -92. Sen spelade jag då fram till säsongen -98. När man slog ihop Kristianstad/Wä-tjejerna slutade jag. Då hade jag tänkt att det var slut med fotbollen, berättar den i dag 42-åriga Maria Örmgård Persson.

Ett avslut blev det också. I 17 år. Men så 2015 började en comeback i Gärds Köpinge IF, vilken nu är inne på sitt tredje år. Det i samband med den återförening det gamla Wä IF-laget gjorde i samband med klubbens 80-årsjubileum.

– Då tänkte jag att ”Nu jädrar ska jag gå ner lite i vikt. Barnen ska inte behöva skämmas för mig”. Så då började jag träna lite här, för jag hade en kompis som tränade här, förklarar Maria Örmgård Persson.

 

Mot Åhus var duellerna många med jättetalangen Saga Jontoft – som är lika gammal som Marias äldsta son. Foto: Robert Rosén.

Vad som till en början bara var tänkt som lite träning utvecklades snart till några matcher 2015, då Gärds Köpinge IF hade brist på folk. Det födde också ett sug som gjorde att Maria fortsatt spela 2016 – då Gärds Köpinge IF avancerade från fyran till trean – och nu även 2017.

– Det är ju kul. Det blir en chans till, om man säger som så, som jag inte hade räknat med. Men sen blir man lite frustrerad. För man är inte så säker som man har varit. Men efter 17 års uppehåll tycker jag ändå… Nu har vi ju spelat en halv säsong, så nu har man kommit in lite mer i tempot. Det var rätt så tufft där i början. Man gick och drösslade med bollen och trodde man hade världens tid. Det är ju stor skillnad mellan trean och fyran, så är det bara.

Vad är det som driver dig nu då? – Att ändå fortsätta? Nu är ju målet här att vi ska stanna kvar. Jag vill avsluta i Gärds Köpinge och försöka hjälpa till så att de kan spela i trean nästa år också. Det är min och lagets ambition, naturligtvis.

Även om Maria Örmgård Perssons karriär låg på hyllan i 17 års tid sticker hennes ålder inte ut i Gärds Köpinge IF, då det finns gott om rutinerade rävar i laget.

– Vi är väl äldst i trean, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Nej jag vet inte. Jag är väl äldst. Sen har vi en till, som är med som spelande tränare, Sanne (Susanne Haggren reds. anm.). Men visst, det är många som är över 30, mot 35-snåret. Sen har vi några unga tjejer med. Det är allt från -02 upp till född -71.

 

Gärds Köpinge IF är nykomlingar i trean. Foto: Robert Rosén.

Som nykomling i Division 3 Nordöstra har Gärds Köpinge IF haft en tuff säsong. Under tisdagen inkasserades förlust nummer nio, i derbyt mot Åhus IF. Än så länge håller man sig dock ovanför kvalstrecket, i kraft av bättre målskillnad än Tyringe IF.

– Vi har fått några nya spelare, så jag tycker ändå förstauppställningen är riktigt bra faktiskt. Om vi får till det. Innan uppehållet vann vi ju med 2-1 mot Wä. Då tycker jag att vi gjorde en jättebra match och det var helt välförtjänt. Wä är ju ett bra lag, med unga tjejer som verkligen har framtiden för sig.

– Så nej, jag ser positivt på hösten. Hoppas vi ska kunna ge andra lag, lite högre upp, en match. Man ska inte räkna bort Gärds Köpinge. Det ska inte bli lätt att möta oss.

Klart är att Maria Örmgård Persson inte ser något annat än ett nytt kontrakt i trean, för Gärds Köpinges del. Sen? Då är det dags att lägga skorna på hyllan. Igen.

– Egentligen har jag inte spelat på 17 år, fram till 2015. Så jag är långt ifrån mitt forna jag. Så det blir denna säsongen med, sen får det vara bra, säger hon bestämt.

Namn: Maria Örmgård Persson. Ålder: 42. Bor: Öllsjö. Familj: Man och två barn. Gör: Arbetsterapeut på strokeenheten på CSK. Klubbar: Mörrums GoIS (moderklubb), Ronneby BK, Wä IF och Gärds Köpinge IF. Kuriosa: Gjorde fyra allsvenska säsonger med Wä IF på 1990-talet (1992-1994 & 1998).

Relaterade artiklar