Laddar

17-åring dömdes för stöld och övergrepp – Hovrätten friar honom

En 17-årig kille dömdes i tingsrätten misstänkt för stöld och övergrepp i rättssak. Nu väljer Hovrätten att fria honom.

delningar

Det var i september månad förra året som 17-åringen misstänktes ha stulit en mobiltelefon på en skola i Kristianstad. En elev på skolan var sen till idrottslektionen, han bytte snabbt om och lämnade sina kläder i omklädningsrummet. En halvtimme senare var mobiltelefonen borta.

17-åringen blev direkt misstänkt eftersom att han tidigare hade stulit saker. En bekant till honom gillrade därför en fälla. Personen frågade 17-åringen ifall han kunde låna en mobil-laddare. Han fick låna en sådan och blev samtidigt uppmanad att inte ladda inför folk, eftersom att laddaren var stulen från ett omklädningsrum.

Dagen efter skulle 17-åringen ha ett möte med rektorerna om den stulna mobiltelefonen. Där blev han upprörd och hotade dem. De tolkade honom som att 17-åringen skulle ta till våld ifall de gjorde en polisanmälan.

Händelsen togs upp i tingsrätten och där dömdes killen till 20 timmars ungdomstjänst samt att betala 10 000 kronor i skadestånd. Efter det har domen överklagats vidare till Hovrätten som nu meddelar sin dom.

De väljer att ogilla åtalet och friar därmed 17-åringen från alla anklagelser. Dessutom dras skadeståndskravet tillbaka. Anledningen är att bevisen om stölden anses vara för svaga. Det är inte heller helt klart ifall personalen på skolan blev hotade eller inte.

Relaterade artiklar