Laddar

16-åringen är skyttedrottning i hembyn

Vittskövle IF gör en kanonsäsong och är på väg mot avancemang. Allra längst fram har de en 16-åring som går en kamp om skytteligatiteln. ”Det har funkat väldigt bra”, säger anfallaren som gör sin första seniorsäsong.

delningar

I vintras fick Vittskövle IF en drös av unga förstärkningar. Efter fjolårssäsongen löstes nämligen Everöds IF:s F15-lag upp, och i brist på ett damlag flyttade spelarna vidare till Vittskövle istället.

– Alla gick från Everöd hit. Så vi blev en del, säger anfallaren Nelli Åkesson.

Trots de många nyförvärven har tränare Stefan Isaksson fått ihop styrkorna på ett imponerande vis. När serien går in på slutspurten har Vittskövle IF hela tio poäng ner till kvalplatsen i Division 4 Nordöstra, och en uppflyttning till Division 3 kommer allt närmare.

– Vi har ett nytt lag som är starkt. Sen har vi en bra tränare som fått upp oss allihopa tycker jag, alla har blivit riktigt duktiga, säger Nelli Åkesson.

Just Nelli Åkesson är en av spelarna som klarat omställningen till seniorfotbollen galant. Efter nio spelade omgångar toppar 16-åringen nämligen skytteligan i Division 4 Nordöstra.

– Det har funkat väldigt bra. För det mesta. Sen har man haft lite nedgångar, men jodå, det börjar gå upp nu igen tycker jag, förklarar anfallaren.

Du leder ju skytteligan med. – Ja, det gör jag kanske.

Inte koll på det eller? – Nja. Jo. Men om man fokuserar för mycket på det blir jag lite distraherad när jag ska göra målen.

 

Nelli Åkesson (nr 13) i mötet med Edenryds IF. Foto: Robert Rosén.

Att det blev just Vittskövle IF för 16-åringen, när flicklaget i Everöd upplöstes, var naturligt. Nelli kommer nämligen själv från byn.

– Jag bor här, så det är lätt. Sen verkade det vara skoj stämning och roligt att spela med dam.

När hon ska förklara vad det är som har klaffat just denna säsong passar hon på att berömma lagkamraterna, i det framgångsrika bygge som stormar mot trean.

– Det är väl hjälp från andra. Stöttning när man spelar. Sen har man väl tränat in lite skott. Det tror jag det kan hänga på.

I segermatchen (3-0) mot Edenryds IF förblev Nelli Åkesson dock mållös, men låg bakom samtliga mål för Vittskövles del. Istället för att skriva in sig själv i målprotokollet fick hon se lagkamraten Frida Andersson, 25, göra sitt elfte mål för säsongen och därmed gå upp i delad skytteligaledning med Nelli Åkesson. Förhoppningarna är dock fortsatt att kunna kröna säsongen med en skytteligatitel.

– Jag hoppas det går. Det ser väl ljust ut. Men jag har ju konkurrens från Frida där. Men som tur är är vi ju från samma lag. Jag hoppas det kan gå bra, säger Nelli Åkesson ödmjukt.

Oavsett om Nelli Åkesson eller Frida Andersson kammar hem skytteligatiteln eller ej, lär de bägge tjejerna med största sannolikhet tillsammans kunna fira avancemanget till Division 3.

Namn: Nelli Åkesson Ålder: 16 Bor: Vittskövle Familj: Mamma, pappa och två bröder Gör: Studerar första året på Barn- och Fritidsprogrammet på Milnergymnasiet Klubbar. Everöds IF (moderklubb) och Vittskövle IF

Skytteligatoppen i Division 4 Nordöstra 1. Nelli Åkesson (Vittskövle IF) och Frida Andersson (Vittskövle IF) – 11 mål. 3. Elin Svensson (Farstorps GoIF) – 10 mål. 4. Moa Lovén (Önnestad BoIF) – 9 mål. 5. Carola Axelsson (Önnestad BoIF) och Ebba Axelsson (Sibbhults IF) – 8 mål.