Laddar

15-åring dömd efter vansinneskörning

En 15-årig kille försökte köra från polisen i en vansinneskörning. Han körde uppemot 160 kilometer per timme.

delningar

Den var den 27 december som den 15-årige killen körde bil på riksväg 19, söder om Kristianstad. Han hade såklart inget körkort eftersom att han är under 18 år och är därmed misstänkt för olovlig körning. Brottet som han nu döms för i Kristianstads tingsrätt är dock grövre än så.

En polispatrull upptäckte bilen när de var på väg mot en by söder om Kristianstad. Tre personer satt då i fordonet, som de konstaterade var stulet. De slog på siréner och blåljus i ett försök att få föraren att stanna, men istället gasade han på.

Det blev en polisjakt i uppemot 160 kilometer i timmen. Föraren körde om flera andra bilar och tvingade mötande bilister att väja. Inne i Degeberga höll 15-åringen mellan 80-100 kilometer i timmen på en 40-sträcka. Mötande bilar tvingades köra upp på trottoaren.

Inte förrän polispatrullen lyckades att preja den stulna bilen mot en mur tog färden slut. Åklagaren konstaterar att 15-åringen har ”gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom”.

Händelsen har nu tagits upp i Kristianstads tingsrätt. Där åtalades 15-åringen för olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik. Själv säger killen att han inte minns händelsen och kan därför varken förneka eller erkänna brott.

Det slutar nu med ungdomsvård samt att 15-åringen tvingas följa ett särskilt ungdomskontrakt. Kortfattat innebär det att han ska delta i en 20 timmar lång samtalsserie som ska styra bort honom från kriminalitet. Dessutom ska killen genomgå regelbundna drogtester.

Relaterade artiklar